Cooperativa de Riudecanyes. Centre d'Interpretació Fruits del Paisatge.

De la ma de Carmen de La Teva Ruta - Cultural Tours- hem fet una visita oleoturística a Riudecanyes, la seva cooperativa i el Centre d'Interpretació Fruits del Paisatge.

La Teva Ruta organitza visites culturals i gastronòmiques per les províncies de Barcelona i Tarragona. El mes passat vam fer la nostra primera ruta amb ella sobre el Vermut i la cuina en el Reus Modernista, i ens va agradar tant l'experiència que aquest mes de setembre he repetit fent aquesta visita a Riudecanyes. I és que aquest estiu ens hem adonat que coneixem molt poc de les comarques del Camp de Tarragona i hem posat fil a l'agulla per canviar la situació.


Hem iniciat la visita davant l'Agrobotiga de la Cooperativa de Riudecanyes, situada en les seves antigues instal·lacions, i on també està ubicat el Centre d'Interpretació Fruits del Paisatge.
La  Cooperativa fou fundada l'any 1944. Té uns 450 socis -després de la fusió de les cooperatives de Vilanova d’Escornalbou, Duesaigües i Riudecanyes-, dels quals uns 200 són productors d’olives. Al 2011 es van traslladar a unes noves instal·lacions a les afores de la vila i han concentrat principalment la seva activitat en la producció d'oli d'oliva, augmentant la producció i la qualitat, amb l'ajuda de maquinària d'última generació. Comercialitzem el seu oli d'oliva verge extra sota la marca Escornalbou,  i dintre de la Denominació d'Origen Siurana. El seu oli està elaborat 100% amb la varietat arbequina, la més primerenca de totes. És un oli d'oliva verge extra de sabor afruitat, gens astringent i de pas en boca lleuger i sedós. Més de 25 premis, nacionals i internacional, testimonien la qualitat de l'oli  que elabora la cooperativa de Riudecanyes.


El Centre d’Interpretació Fruits del Paisatge és una exposició permanent que permet descobrir el mosaic de paisatges que conformen la comarca del Baix Camp: l'horta, els fruiters de secà, els boscos i les cingleres, i també els seus fruits, especialment el de l'olivera, tenint en compte que l'oli d'oliva és un dels principals motors econòmics de la zona. Un antic molí de pedra per moldre les olives i una premsa d'oli ens recorden com s'elaborava abans l'oli. L'exposició es complementa amb un petit audiovisual i un tast d'oli.


Després de la visita comentada al centre d'interpretació, hem fet un passeig pels carrers de Riudecanyes fins arribar a un camp d'oliveres, algunes d'elles centenàries, per conèixer de primera ma com es cullen les olives  per elaborar un bon oli d'oliva verge extra. I després de treballar una mica, però no massa, collint olives, hem tornat al poble per acabar la visita.

Hem aprofitat després per visitar el pantà de Riudecanyes, un dels més antics del país, de finals del segle XIX, la construcció del qual va ser finançada per la burgesia de Reus, per donar solució als problemes de manca de subministrament d'aigua que patia la ciutat, i que avui en dia continua estant en mans privades. Us aconsello que us apropeu per allà per gaudir d'unes boniques vistes de la vila amb el mar de fons. 

I per acabar la visita, ens hem apropat fins al Castell Monestir d'Escornalbou per gaudir del paisatge del Baix Camp des de l'ermita de Santa Bàrbara. La caminada s'ho val.