Arròs amb sípia i carxofes

Fa uns dies a casa vaig fer una ullada a una col·lecció de llibrets de receptes de cuina que fa molts anys va publicar La Vanguardia amb la col.laboració del cuiner Santi Santamaria, titulada La nostra cuina. Una mirada actual a les receptes catalanes de sempre. Uns llibrets que potser més d'un de vosaltres té per casa. 

En el llibret dedicat als arrossos vaig trobar aquesta recepta d'Arròs amb sípia i carxofes del Mestre Josep Lladonosa, que vaig tenir la sort de conèixer en persona fa uns anys a Sant Vicenç dels Horts. En una època en que els cuiners mediàtics omplen les prestatgeries de les llibreries no oblidem mai els grans mestres de la nostra cuina com en Josep Lladonosa, amb una extensa trajectoria com a cap de cuina de restaurants de tanta nomenada con el 7 Portes, i amb més de 20 llibres de cuina publicats, entre ells el Gran Llibre de la Cuina Catalana. Serveixi la recepta que us porto avui de petit homenatge i per recordar que els grans clàssics sempre perduren.

 Ingredients per a dues persones:

  • 160 grams d'arròs bomba, a casa faig servir Molí de Rafelet
  • una sípia mitjana neta
  • 2 carxofes pelades i tallades a octaus
  • mig pebrot vermell
  • 100 grams de tomàquet triturat
  • 2 dents d'all
  • 1/2 litre de brou de peix
  • julivert fresc
  • sal i pebre negre mòlt
  • oli d'oliva verge extra

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Posem un raig d'oli en una paella i quan estigui calent aboquem la sípia tallada en trossos petits. La saltem fins que comenci a daurar-se. Aleshores la retirem de la paella i la reservem. Afegim un bon raig d'oli a la paella i cuinem el pebrot tallat ben petit fins que estigui tendre. Afegim les dents d'all ben picades i quan comencin a agafar color incorporem el julivert fresc picat i el tomàquet triturat. Cuinem el tomàquet a foc suau fins que comenci a espessir-se. Ens ha de quedar amb una textura semblant a la confitura. Incorporem a la paella la sípia, les carxofes pelades i tallades a octaus i per últim l'arròs.  Remenem amb compte els ingredients i deixem que es coguin uns tres minuts abans de pujar el foc i abocar el brou ben calent.


Una vegada hàgim afegit el brou a la paella no cal remenar els ingredients, però sí vigilar la cocció i si cal, sacsejar una mica la paella per evitar que l'arròs s'enganxi. Passats 10 minuts afluixem el foc, salpebrem i fiquem la paella al forn durant 5 minuts per acabar de coure l'arròs. 

Deixarem que l'arròs reposi uns minuts abans de servir-lo a taula.    

Tingueu en compte que si feu servir una altra varietat d'arròs pot canviar el temps de cocció i la quantitat de brou necessari per coure'l.