Exposició homenatge a Josep Lladonosa, Cuiner de Cuiners

Entre les activitats organitzades el passat mes de gener, durant la 33ª edició de la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts, es va celebrar una exposició homenatge al gran mestre cuiner Josep LLadonosa, sota el títol de Josep Lladonosa, Cuiner de Cuiners.


Amb aquesta exposició temporal, l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts volia agrair el llegat que havia fet en Josep Lladonosa de tot el seu fons documental al consistori. L'Ajuntament s'ha compromès a crear un Centre d'interpretació de la Cuina Catalana on s'organitzaran activitats per difondre-la i aprofundir en el seu estudi.

En Josep Lladonosa va néixer a Alguaire l'any 1935 en una família pagesa. Amb 13 anys va marxar cap a Barcelona, per entrar com aprenent al Majestic Hotel Anglaterra, on descobriria la Cuina Francesa, i on arribaria a les seves mans el Livre des Menus d'Auguste Escoffier, un regal d'en Miquel Ballbé, un dels grans cuiners de l'antic hotel Ritz, que marcaria la seva carrera.

Després de fer el servei militar, treballaria com a xef al restaurant El Urogallo de Vielha, i es casaria amb la Pepita Guillaumet. Junts van anar a treballar al Gran Hotel Nacional de Lucerna a Suïssa, on van conèixer de primera ma la cuina d'Auguste Escoffier.

Després tornaria a Catalunya i treballaria en diferents restaurants, entre els que destaquem el Reno. el Parellada i el 7 Portes, on treballaria fins a la seva jubilació. També va tenir restaurant propi, el Quatre Barres a Barcelona, i un més petit a Pineda de Mar.


Lladonosa no només ha estat Cap de cuina, ha compaginat aquesta feina amb la d'escriptor de llibres gastronòmics -ha escrit 24 llibres, entre els més coneguts, El Gran Llibre de la Cuina Catalana i  El Llibre dels Arrossos del 7 Portes-; ha estat també docent, conferenciant, comunicador en programes de ràdio i televisió i promotor i organitzador de certàmens culinaris. Al Canal 2 de RTVE va tenir un consultori de cuina on feia cuina en directe i resolia els dubtes culinaris de l'audiència.

L'any 1980 va guanyar el Premi Nacional de Gastronomia, concedit pel Ministeri de Cultura del govern espanyol, i l'any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya.

Honestedat personal, passió per la gastronomia i capacitat de treball infatigable són algunes de les qualitats d'en Josep LLadonosa que s'han destacat en aquesta exposició homenatge que també ha reconegut la figura de la seva dona, Pepita Guillaumet, persona imprescindible en la carrera del mestre cuiner, segons les seves pròpies paraules.

Josep Lladonosa ha treballat per recuperar la Cuina Catalana i dotar-la d'una tècnica culinària que la dignifiqués, sense fer-li perdre la seva identitat. Ha estudiat els seus orígens i n'ha fet divulgació. El Centre d'interpretació, que s'ha compromès a crear l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, no només preservarà tot el seu llegat i la seva obra, sinó que continuarà la seva tasca d'investigació i difusió de la Cuina Catalana. Esperem veure ben aviat aquest gran projecte en marxa.