Arròs a la milanesa

Fa uns dies ja vaig comentar que aquest seria un estiu d’arrossos. Realment és un plat que a l’estiu ve de gust en qualsevol lloc, gaudint del paisatge, compartit en bona companyia, a l’ombra de qualsevol tendal o para-sol i sempre regat amb un dels magnífics vins que es fan a la nostra terra. 

Si bé llavors compartia una cassola d'arròs amb trompetes, avui m’he decidit per un arròs sec que a casa ens agrada molt. Un arròs que comencem a foc fort i que acabem amb un cop de forn. Aquesta torna a ser la meva versió personal d’una de les receptes d’en Josep Lladonosa, que sempre són un èxit. Es tracta d’un arròs fàcil de fer i fàcil de menjar, ja que no hi trobarem ni os, ni closca.


Ingredients per a 4 persones:

  • 400 grams d’arròs bomba
  • 1,2 litres de brou de carn
  • 150 grams de pernil salat
  • 6 tomàquets madurs
  • 1 ceba grossa
  • 1 pebrot vermell
  • 100 grams de pèsols
  • 100 grams de formatge Parmesà ratllat
  • Uns brins de safrà
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

En aquesta ocasió, com que a la nevera també tenia un pebrot verd italià que m’havia sobrat d’un altre dia, també n’he afegit una mica a l’hora de fer el sofregit. Si voleu estalviar feina i evitar-vos picar el tomàquet podeu fer servir la quantitat equivalent de tomàquet natural triturat. Respecte al formatge ratllat, si no és parmesà, que sigui de qualitat i ratllat ben fi, en pols. Podeu optar per un formatge d’ovella o un Grana Padano, per exemple.

Comencem tallant la ceba ben fina i el pebrot a bocins menuts. Posarem la paella al foc amb una quantitat generosa d’oli d’oliva , uns 200ml, i quan sigui calent començarem a sofregir-hi la ceba i el pebrot. En el moment en que veiem que la ceba ha agafat força color, hi afegirem el tomàquet, que també haurem picat o ratllat i deixarem que es vagi concentrant a foc suau.

Quan el tomàquet sigui a mig fer és el moment d’afegir-hi el pernil, que tindrem tallat a bocins o daus petits. Mentre el tomàquet va concentrant, posarem el brou a escalfar en una olla ja que quan sigui el moment el necessitarem bullint. Aprofitem l’espera per picar els brins de safrà al morter. Per ajudar-nos hi afegirem un parell de cullerades del brou que ja tindrem calent. També és bon moment per posar a escalfar el forn, a uns 180 graus.

Tan bon punt el sofregit estigui fet, toca abocar-hi l’arròs que passejarem per la paella un parell de minuts. A continuació afegim tot el brou (bullint), els pèsols i el safrà. També hi afegirem la meitat del formatge, o una mica menys de la meitat, remenarem per que tot quedi ben repartit i ho posarem a foc fort durant 10 minuts, moment en el que corregim de sal. En acabat posarem la paella al forn durant 4 o 5 minuts. Només quedarà escampar-hi la resta de formatge per sobre i tornar al forn uns 3 o 4 minuts més, el necessari per que el formatge es fongui i agafi un punt de gratinat.

Deixeu reposar l'arròs uns minuts abans de servir-lo. O millor encara, poseu la paella al mig de la taula i que cadascú vagi servint-se la quantitat que vulgui. No us distragueu, que podríeu quedar-vos sense!