Ventresca de tonyina amb patates i salsa de mel

Fa uns dies estrenava l'últim llibre de cuina que he comprat, Recetas para un verano italiano, fent la recepta d'unes postres ben refrescants,  meló amb crema freda de coco. Avui us porto un plat de peix, una ventresca de tonyina amb patates i salsa de mel. A casa no ens agrada gaire la tonyina, però quan vaig llegir que el peix s'acompanyava amb una salsa de mel no em vaig poder resistir a provar-la. La recepta no m'ha decebut gens. La salsa de mel feta amb vinagre de poma ecològic de Badia Vinagres estava deliciosa; la tonyina ha guanyat molt de sabor i hi han hagut baralles per menjar-se les patates banyades en salsa....Un èxit, vaja.


Ingredients per a quatre persones:

  • 4 talls de ventresca de tonyina
  • 4 a 8 patates, depenent de la mida
  • 200 ml de vinagre de poma ecològic Badia Vinagres
  • 4-5 cullerades de mel de mil flors
  • tomàquets tipus cirerol
  • pinyons
  • 2 grans d'all
  • oli d'oliva verge extra
  • julivert fresc
  • cibulet fresc
  • fonoll o farigola fresca
  • sal i pebre negre mòlt

Posem aigua amb sal a bullir. Quan comenci l'aigua a bullir aboquem les patates, sense pelar, i les coem entre 10 i 20 minuts depenent de la seva mida. Per saber si estan fetes, les punxarem amb una broqueta. Si estan fetes, aquesta s'enfonsarà amb facilitat - vigileu que no s'han de desfer-. Quan estiguin cuites, deixarem que es refredin fora de l'aigua, i després les pelarem i les tallarem a trossos.


En una cassó petit bullirem el vinagre fins que s'hagi reduït a més de la meitat. Aproximadament uns 15 minuts. El retirem del foc i li afegim les cullerades de mel - podeu afegir més o menys quantitat de mel, al vostre gust-. Tallem els tomàquets cirerol per la meitat i els posem en un bol. Afegim el cibulet i el julivert ben picats, els pinyons, i un bon raig d'oli. Aboquem la reducció de vinagre i mel, quan s'hagi refredat una mica, i salpebrem. Reservem.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Posem els talls de tonyina en una plata fonda i els hi afegim els grans d'all filetejats, les herbes aromàtiques, fonoll o farigola, i un bon raig d'oli, i ho deixem tot marinar uns 10 minuts. A continuació, escalfem una planxa i marquem la tonyina, un parell de minuts per cada banda, depenent del seu gruix. Posem els talls en una safata que pugui anar al forn i l'enfornem entre 5 i 10 minuts, dependent del gruix dels talls. L'important és que el peix no es cogui massa o ens quedarà eixarreït. Jo el que faig es separar la carn de la tonyina, amb compte de que no es trenqui, amb l'ajuda d'un ganivet. Quan veig que ha perdut el to rosat, la trec de forn.

Mentre s'acaba de fer la tonyina al forn, posem un bon raig d'oli en una paella gran i quan estigui calent aboquem les patates tallades a trossos. A foc fort, les fregim fins que estiguin daurades, uns cinc minuts aproximadament.

Posem els filets de tonyina en un plat, acompanyats de les patates, i repartim per sobre la salsa de mel amb els tomàquets cirerol i els pinyons. Decorem amb una mica de julivert fresc.