Sfougato - Truita de carbassó i formatge feta

L'estiu! Quin millor moment per fer un viatge per la gastronomia de la Mediterrània, encara que només sigui a través d'un llibre de cuina. Pel Sant Jordi d'aquest any vaig regalar-me el llibre L'Odisea Culinària d'Enric Herce i Jaume Fàbrega, un llibre per conèixer més en profunditat la cuina o cuines mediterrànies, mitjançant un recull de receptes de diferents regions de l'arc mediterrani, que inclou també les semblances i diferències en l'elaboració del mateix plat segons la zona on es cuini.

Les receptes dolces són les meves preferides. Pots trobar les receptes del Kinafe o Pastisset de formatge de cabra amb nous i mel de sucre de Palestina, del Potica o Pa dolç de nous d'Eslovènia o del Flaó eivissenc, un pastís de formatge amb menta fresca, entre moltes altres....No obstant, he decidit estrenar el llibre amb una recepta salada, la del sfougato o sfongato, una mena de truita, semblant en la seva elaboració a la quiche, molt popular a les Illes Gregues.


Ingredients per a 4 persones (les quantitats són les que he fet servir a casa) :

  • 250 grams de carn de porc picada
  • 2 carbassons grans
  • 1 ceba tendra
  • 1 gra d'all
  • 100 grams de formatge feta esmicolat
  • 4 ous
  • 60 ml de brou de pollastre
  • julivert, farigola i orenga fresca
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Piquem la ceba i el gra d'all. Els sofregim en una cassola amb un bon raig d'oli fins que la ceba estigui tova. Aleshores afegim la carn de porc picada i la sofregim fins que comenci a daurar-se. Aboquem el brou de pollastre, un carbassó tallat a daus petits i les herbes aromàtiques. Salpebrem. Quan el carbassó comenci a estar tendre retirem la cassola del foc i deixem que refredi una mica abans d'abocar-hi els ous, prèviament batuts, i el formatge feta, esmicolat. Mesclem bé tots els ingredients.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 160º.

Folrem amb paper d'enfornar una safata per anar al forn. Tallem l'altra carbassó a rodanxes primes i cobrim la base de la safata, cavalcant les rodelles una sobre l'altra. Aboquem per sobre la mescla cuita a la cassola i l'enfornem uns 45 minuts - depenent de la mida del motlle- i fins que, quan punxem l'sfougato amb una broqueta o escuradents, aquest surti net. El desemmotllem amb compte i el servim calent.