Pastís de formatge i préssec sense forn

Sempre em passa el mateix amb aquest tipus de pastissos, no m'enrecordo de fer-los en molt de temps, i un bon dia, en faig un i penso: perquè no els faig més sovint? Són uns pastissos boníssims, fàcils de fer i no necessites encendre el forn. Només cal tenir una mica de paciència, perquè el millor és fer-los d'un dia per un altre.

Aquest tipus de pastís de formatge és més lleuger perquè s'elabora amb puré de fruita. A més, a la base li afegeixo coco ratllat i la quantitat justa de mantega per que aquesta sigui més tendra i es desfaci a la boca. No m'agraden els pastissos de formatge que tenen aquelles bases tan dures que inclús costa tallar-les amb la forquilla.

Respecte a la cobertura, he fet servir una confitura de lavanda que tenia a casa, però podeu fer servir melmelada de préssec. També podeu fer el pastís amb albercocs en lloc de préssecs.


Ingredients per a 8-10 persones:

  • 150 grams de galetes tipus digestive
  • 25 grams de coco ratllat
  • 60 grams de mantega fosa
  • 325 grams de formatge tipus Philadelphia (una terrina de 350 grams)
  • 225 grams de mascarpone (una terrina de 250 grams)
  • 200 grams de puré de préssec natural (2-3 préssecs ) i 3 préssecs més per decorar 
  • 60 ml de llet sencera o semi
  • 6 fulles de gelatina i 2 més per la cobertura 
  • 100 grams de sucre blanc
  • 80 grams de confitura de lavanda o préssec

Primer triturem les galetes. Ho podem fer amb un processador d'aliments o bé posant les galetes dintre d'una bossa de plàstic per aliments i passant per sobre un corró fins que aquestes estiguin ben esmicolades. A continuació les mesclem amb el coco ratllat i després afegim la mantega fosa. Aboquem la barreja de galeta i mantega sobre la base del motlle del pastís i la repartim de manera uniforme. Amb l'ajuda de la base d'un got ample aplanem la galeta triturada i la compactem per que ens quedi una base llisa pel pastís. Fiquem el motlle a la nevera per que prengui la mantega.

Posem 6 fulles de gelatina amb aigua freda per hidratar-les. Amb l'ajuda d'una batedora de ma triturem la carn de 2-3 préssecs, prèviament pelats, per aconseguir 200 grams de puré de préssec.
En un bol mesclem, amb l'ajuda d'una batedora de varetes, el formatge en crema tipus Philadelphia i la crema mascarpone. Afegim el puré de préssec i el sucre. Mesclem els ingredients. Escalfem una mica de llet al microones i li afegim les fulles de gelatina hidratades i escorregudes. Amb l'ajuda d'una cullereta removem la llet fins que la gelatina s'hagi dissolt completament. Aleshores l'afegim a la mescla de formatges i  puré de fruita. Barregem els ingredients fins que estiguin tots ben integrats. Aboquem la mescla dins del motlle del pastís. Tornem a ficar el motlle a la nevera 3-4 hores i fins que, quan toquem la superfície del pastís, aquesta estigui ferma.

Posem a hidratar les altres dues fulles de gelatina. Pelem la resta de préssecs i els tallem en grills no massa gruixuts. Els repartim per sobre el pastís, cavalcant un sobre l'altra, començant de fora cap dins. Escalfem tres cullerades d'aigua per desfer les fulles de gelatina hidratades i escorregudes  i les afegim a la confitura. Repartim aquesta sobre els grills de préssec amb l'ajuda d'un pinzell. Tornem a ficar el motlle a la nevera un parell d'hores més.

Desemmotllem amb compte el pastís i el servim fred.