Cassola d'arròs amb trompetes de la mort

Aquest any tinc moltes ganes d’arròs. De fet, a casa, sempre ens ha agradat gaudir molt de tota mena d’arrossos. També val a dir que el meu gust és força més de cassola que de paella, així que els meus arrossos solen anar per aquesta banda. És per això que la setmana passada vaig fer una comanda d’arròs a Molí de Rafelet. Són uns arrossos molt saborosos que encara es preparen en un molí de fusta de 1935. No és estrany que el mateix molí sigui un museu que val la pena de visitar.


Tenint l’arròs a casa he mirat de preparar una cassola amb allò que hi tenia, sense haver d’anar al súper expressament. I com em quedava una mica de cap de costella de l’altre dia, i tenia unes trompetes de la mort deshidratades, he decidit a preparar una adaptació d’una de les receptes de Josep Lladonosa

Ingredients per a quatre persones:
  • 400 grams d’arròs
  • ½ quilo de cap de costella de porc
  • 300 grams de tomàquet ratllat
  • 50 grams de trompetes de la mort deshidratades
  • 1 ceba grossa
  • 1 pebrot vermell
  • 1 branca de farigola fresca
  • 3 grans d’all
  • Unes branques de julivert fresc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Com que aquest arròs el preparo a la cassola, i no ha de quedar sec, recomano la varietat marisma. Penso que per aquesta mena de plats dona més bon resultat que no pas el bomba, que faig servir per les paelles i arrosso secs.

Amb prou temps per endavant hem de posar a remullar els bolets. Normalment necessiten entre dues i tres hores. És per això que els posem en un bol i els cobrim amb l’aigua justa. Normalment els deixo en remull al matí i així els tinc a punt en el moment de cuinar.

Salpebrem el cap de costella de porc, que tindrem tallar a bocins petits, i l'enrossim a la cassola amb un raig ben generós d’oli d’oliva. Quan la carn sigui rossa la retirem de la cassola i la reservem. Ara posem a sofregir la ceba, que haurem picat menuda, i el pebrot, tallat a bocins menuts. Feu-ho a foc suau i aneu remenant per que no se us cremi.

Escorrem els bolets i en reservem l’aigua de la hidratació de la que n’agafarem 350 ml i els posarem en un cassó on completarem fins al litre i quart d’aigua. Ho posem a bullir. A banda preparem una picada amb els grans d’all i les fulles de julivert. Ajudarà de fer la picada si hi afegiu una o dues cullerades de l’aigua que teniu bullint.

Quan la ceba sigui ben rossa hi afegim el tomàquet i la carn. Cal deixar concentrar el tomàquet. Ara hi aboquem l’arròs i el remenem un minut abans d’afegir-hi un litre de l’aigua bullint. També afegim ara els bolets que hem escorregut fa un moment. 

Deixem bullir 6 o 7 minuts, afegim la picada que hem preparat abans, corregim de sal, posem la branqueta de farigola fresca i deixem bullir uns deu minuts més, fins que l’arròs sigui al punt i vigilant que no es passi.

Serviu acabat de fer.