Les botigues antigues de la Plaça Gran de Calaf

"Les botigues antigues de la Plaça Gran de Calaf, un tresor recuperat" és un projecte que permet visitar vuit botigues situades al voltant de la plaça porxada del poble, centre neuràlgic del comerç de la vila i de la comarca fins mitjans del segle passat, per la celebració del famós mercat de Calaf. Més de 40 botigues es van arribar a instal·lar als voltants de la plaça porxada de la vila, gràcies al moviment de persones i negocis que va arribar a generar el mercat de Calaf.

El Mercat de Calaf es va celebrar a la plaça porxada i voltants des del 1226 fins als anys cinquanta del segle passat. El canvi d'ubicació del mercat va comportar, amb el pas del temps, el tancament de totes les botigues del casc antic. Amb el projecte de Les botigues antigues de la Plaça Gran s'han recuperat fins a vuit comerços que s'han museïtzat, i que es mostren als visitant tal i com eren al segle passat: la Bodega, la Impremta de Juan Oller, la Pastisseria Cal Mestres, Ultramarinos Cal Feu,
Colmado Cal Sala, Merceria – Perfumeria Cal Garriga, l'Escuela de niños i Vetes i fils Cal Cisteller.

La visita permet fer una viatge al passat revivint com era el comerç el segle passat. Pel que respecta a l'alimentació permet redescobrir alguns dels hàbits alimentaris de l'època i depenent de l'edat del visitant, recordar vells temps.

La Bodega

Està ambientada en els anys quaranta del segle passat. La bodega també feia la funció de taverna i era el lloc de reunió dels veïns del poble. Com a curiositat, trobareu els embolcalls de palla que es feien servei per mantenir fresques les ampolles de vi.






La Pastisseria Cal Mestres

Cal Mestres va ser una de les últimes botigues de la plaça Gran a tancar, als voltants de l’any 2006. Tot i així, la botiga s'ha restaurat i ambientat en la forma original que tenia als anys setanta. Era molt popular pels seus torrons de crema cremada i les seves mones. Es pot visitar l’obrador en perfecte estat, amb els diferents motlles per fer pastissos i torrons. La pastisseria també va fer de colmado, i es poden trobar una gran varietat de productes alimentaris i de neteja de l'època.

També trobareu una màquina per moldre cafè, sucre llustre i per vendre oli a doll. Inclús sobre el taulell, a l'entrada, trobareu una pedra per moldre faves de cacau.






Ultramarins Cal Feu

És una de les botigues més grans que va tenir Calaf. Propietat d'una família benestant del poble, inclús disposava de bosses de paper personalitzades per que els clients s'enduguessin la compra. Es podia accedir per dos carrers. Està ambientada en els anys quaranta.






Cal Sala

També era una pastisseria i colmado. A més, com el propietari era una artista, quan va tancar la botiga va aprofitar el local per obrir un taller d'art. Per això trobareu una banda ambientada amb productes d'alimentació i perfumeria i l'altra decorada amb obres d'art.


A banda d'aquestes botigues, no us perdeu cap detall de la merceria-perfumeria de Cal Garriga, el "Corte Inglés" de la comarca, amb més de 2.000 productes originals anteriors als anys 60 exposats, ni la imprenta amb la seva maquinària i els cartells d'època.

 A sota, detall de la carmanyola del mestre que trobareu a l'escola per a nens, i que portava un fogonet incorporat per que es pogués escalfar el menjar.


Trobareu tota la informació sobre les visites guiades que s'organitzen a la pàgina de Turisme de Calaf.