Escabetx de musclos

Aquest estiu, aprofitant l'oportunitat que ens ha donat Productors Catalans de comprar musclos del Delta de l'Ebre directament del productor, i de que te'ls portin a casa, he decidit fer per primera vegada musclos en escabetx a casa. Sabia que sortirien bons, primer, perquè la matèria primera era de qualitat, i segon, perquè he fet servir la recepta de llibre Cassoles de Girona de l'Abraham Simon-Ferré. Totes les receptes que he fet d'aquest llibre han estat un èxit total, i aquests musclos no podien ser menys. Senzillament espectaculars!!


Ingredients:
  • 1 kg musclos del Delta de l'Ebre
  • 150 ml de vinagre blanc de qualitat -jo he fet servir 120 ml de vinagre de vermut de Castell de Gardeny -Badia Vinagres
  • 150 ml de vi blanc sec 
  • 100 ml d'oli d'oliva verge extra 
  • 1 ceba
  • 3 grans d'all
  • pebre negre en gra
  • pebre vermell, opcional - jo he posat 1/4 culleradeta
  • un ramet d' herbes aromàtiques. llorer, romaní, farigola, orenga....

Segons el llibre, les quantitats de vinagre, oli, espècies i herbes aromàtiques són orientatives i es poden ajustar al gust de cadascun.

Primer fem l'escabetx: pelem i tallem la ceba a la juliana. Posem en una cassola petita mig dit d'oli i comencem a fregir la ceba i els gran d'all sencers i aixafats, a foc suau, perquè no es tracta de fregir la ceba sinó de coure-la i que ens quedi tendra - més o menys un quart d'hora-. Aleshores afegim el ramet d'herbes aromàtiques, el pebre negre en gra i el pebre vermell. Aboquem el vi blanc i deixem que redueixi uns cinc minuts, i després el vinagre, que deixarem que bulli un parell de minuts. Tastem l'escabetx, ajustem de vinagre, si cal, i salpebrem. Reservem.

Netegem els musclos: gratem la clova, retirem les barbes i descartem els musclos que estiguin oberts o tinguin la closa trencada. En una cassola gran, posem mig dit d'aigua i quan bulli afegim els musclos i la tapem. Quan comencin a obrir-se els musclos els anem retirant de la cassola, per que no es coguin més del compte. Els que al final no s'hagin obert, els descartem.

Traiem els musclos de la seva clova i els posem dintre de la cassola amb l'escabetx. Han de quedar tots coberts pel líquid. Tapem la cassola i quan s'hagi refredat la guardem a la nevera. Us aconsello menjar els musclos en escabetx passats un parell de dies. L'escabetx guanya sabor amb el temps. Els podeu servir freds, encara que jo prefereixo assaborir-los a temperatura ambient.