Tatín de pera

Fa uns dies vaig comprar unes peres que el botiguer em va dir que eren perfectes per cuinar, ja que tenien la carn molt ferma i aguantaven molt bé la cocció. Vaig trobar que eren ideals per una recepta que ja feia molt de temps que tenia en llista d'espera, una Tatín de pera. La recepta original és del llibre Espiralízate! de Gaia Ediciones. I és que ja fa uns anys que tinc a casa un tallador d'espirals per fruites i verdures. Si t'agraden les verdures, te'l recomano. Et permet cuinar-les de manera diferent i portar-les a taules amb una presentació força original.

Al blog tinc publicades unes quantes receptes amb espirals de verdures, com el pastís salat de carbassa , les mini frittata de moniato , els espagueti de patata i ous trufats o els espagueti de remolatxa i pastanaga , entre d'altres. Avui però tocava una recepta dolça, la Tatín de pera, que també podeu fer amb poma. Si no teniu tallador d'espiral, podeu tallar la fruita a trossos o en grills. El resultat són unes postres de fruita molt senzilles de fer i delicioses.


Ingredients per 4-6 racions:

  • 3 peres grans i fermes
  • 80 grams de sucre blanc
  • 30 grams de mantega
  • 1/2 culleradeta de gingebre en pols
  • massa de pasta de full
  • gelat de vainilla o nata per acompanyar

Pelem les peres i les tallem amb l'espiralizer. Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

En una paella que pugui anar al forn aboquem el sucre i l'escalfem, a foc mig, remenant constantment, fins que es desfaci i agafi un color fosc, vigilant que no se'ns cremi. Afegim la mantega i el gingebre al caramel, sense parar de remenar i fins que quedin ben integrats. Aboquem les peres tallades a la paella i les mesclem amb el caramel. Si aquest es solidifica no patiu, continueu remenant i amb l'escalfor s'acabaran desfent els grumolls. Cuinem la pera uns 4-5 minuts. Si la talleu a trossos haureu d'afegir uns quants minuts més a la cocció. La carn ha de quedar una mica tova però no s'ha de desfer. Retirem la paella del foc i deixem que s'atemperi una mica. Si durant la cocció la fruita deixa anar molt aigua, retireu-la de la paella.

Cobrim la paella amb la pasta de full. Ha de sobresortir una mica de la paella, perquè després l'hem de plegar cap endins amb els dits. Penseu que la pasta de full és la base de la Tatín, així que ha de cobrir bé la fruita. Punxem una mica la massa per que no s'infli massa durant la cocció. Fiquem la paella al forn a 200º durant 30 minuts o fins que la pasta de full estigui daurada. Deixem reposar la Tatín uns 10 minuts abans de desemmotllar-la. Ho farem cobrint la paella amb un plat, i girant-la per que la Tatín ens quedi sobre el plat. La servim tèbia, acompanyada de gelat de vainilla o de nata.