Espagueti de patates amb ous trufats

Avui us porto una versió de les clàssiques patates fregides amb ou que estic segura us agradarà força, per una banda perquè es tracta d'una versió molt més saludable i lleugera que la clàssica, ja que la cuinem al forn, de manera que la quantitat d'oli que fem servir és molt reduïda. Per altra banda, li donem al plat un toc gurmet fent servir ous trufats, un nou producte de l'empresa familiar gironina Liderou, que aporten l'aroma de la trufa al plat i li donen un toc molt especial.

He tallat les patates amb un espiralitzador, -un dels meus estris de cuina preferits-. Si no en teniu a casa, podeu tallar les patates en bastonets fins. En aquest cas, haureu d'allargar els temps de cocció de les patates.

Per últim, feu servir tomàquets cirerol que desprenguin aroma, solen ser el que tenen més sabor.


Ingredients per a dues persones:
  • 2 patates grans (uns 750 grams)
  • 250 grams aprox de tomàquet cirerol en branca
  • 2 ous grans, jo he fet servir ous trufats de Liderou 
  • un parell de cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • sal fina i pebre negre mòlt
  • sal en escates
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Rentem les patates, tallem les puntes i les pelem. Fem servir la fulla per fer espirals més gruixudes per tallar les patates. Posem una estona en remull les espirals mentre el forn arriba a la temperatura adequada, així perdran midó i no s'enganxaran tant al coure-les al forn. Escorrem l'aigua i eixuguem les espirals de patata amb paper de cuina abans de repartir-les sobre la safata per anar al forn -prèviament folrada amb paper d'enfornar o amb un silpat- intentant que les espirals no quedin amuntegades. Repartim per sobre l'oli, la sal i el pebre mòlt, i mesclem tots els ingredients amb les mans. Enfornem les espirals 10 minuts. Passat aquest temps, fiquem al forn els tomàquets i continuem la cocció entre 20-25 minuts més. A mitja cocció, donem la volta a les espirals per que agafin color per les dues bandes. Quan estiguin fetes, muntem el plat posant les espirals al mig del plat i els tomàquets a un costat. Trenquem l'ou sobre les espirals i fiquem el plat al forn entre 5-10 minuts depenent de si l'ou ens agrada més o menys cuit. Quan estigui al nostre gust, el traiem de forn, repartim per sobre l'ou unes escates de sal, i el portem a taula, amb compte que cremarà força.

Recepta adaptada del llibre Espirals de Verdures de Lunwerg Editores.