Aquestes Festes, Alegria i Bona Cuina als Mercats Municipals de Barcelona

Els Majoristes de Peix i Marisc i de Fruites i Hortalisses de Mercabarna s'han unit en la campanya "Aquestes Festes, Alegria i Bona Cuina" que posa l'accent en la qualitat del producte com a essència d'un bon àpat i ofereix consells per triar i conservar, així com les millors coccions, pels productes més típics de les festes, peix, marisc, fruites i hortalisses. La iniciativa s'estén a peixateries de Catalunya i mercats municipals de Barcelona i la seva demarcació. 130.000 guies amb suggeriments sobre producte fresc i receptes estaran a l'abast dels clients dels mercats i peixateries per aquestes festes.

El Mercat Central del Peix de Mercabarna, que abasteix el 50% de tot el que es consumeix a la demarcació de Barcelona i a més de 3.000 peixaters d'arreu de Catalunya, preveu distribuir 6.100 tones de producte, del qual el 86% serà producte fresc. 

Per la seva banda, els majoristes de Fruita i Hortalisses de Mercabarna estimen unes vendes sobre les 83.000 tones de producte, tant de proximitat i temporada, com d'importació i contra estació. A més, del total comercialitzat, entre un 30-35% anirà a mercats exteriors com França, Itàlia, Irlanda i Alemanya.


Respecte a les tendències, el producte de temporada cada vegada és més valorat per als consumidors. També incrementa la seva presència el producte gurmet que aporta un toc singular a les taules. 

Pel que fa al marisc els productes més típics d'aquestes dates són el bou i la cabra de mar, el llamàntol i diversos tipus de cloïssa fina. Com a producte gurmet, destaca l'ostra. Se'n comercialitzaran unes 300 tones d'aquest producte, originàries de Galícia, Tarragona i França. Com a producte de temporada trobem l'orada i el llobarro salvatge. De granja destaca l'orada, el salmó, el turbot, el llobarro i el llenguado. Per últim, i pel que fa al producte congelat, els productes més habituals d'aquestes dates són el rap, la gamba vermella, la gamba llagostinera, les boques i el llagostí cuit i salat, un dels protagonistes dels aperitius i entrants dels àpats nadalencs. 

Pel que fa a les fruites, les protagonistes d'aquestes dates seran la pinya de Costa Rica, el meló de Brasil i el raïm blanc d'Alacant. Els fruits vermells, com els nabius, els gerds, les groselles i les mores també s'han convertit en tot clàssic de les festes, a les que ara es suma la cirera de Xile. 

I a les mini-hortalisses, novetat de fa un any, es sumen aquestes festes els colors i sabors dels tomàquets xerris, que provenen sobretot del Maresme i Almeria. Entre les varietats que podem trobar estan el rodó, el pera, el semi pera, el taronja i el xerri kumato. Tampoc faltaran els brots tendres i les flors comestibles que arriben principalment del Maresme. El toc gurmet el donaran la patata violeta i la del bufet.

Us recomano la visita a www.pernadalbonacuina.com on trobareu consells per comprar i cuinar per aquestes festes. 

Per setè any consecutiu, els Gremis de Majoristes de Fruites i Hortalisses i Peix i Marisc de Mercabarna aportaran salmó fresc i pinyes que serviran per elaborar el dinar de Reis per a 200 persones usuàries de la Casa del Cottolengo, a Barcelona.