La guia dels 50 millors restaurants del Baix Llobregat i l'Hospitalet

El passat mes de gener es va fer la presentaciĆ³ de la primera ediciĆ³ de la guia dels 50 millors restaurants del Baix Llobregat i l'Hospitalet, de la ma de l’AGT (AssociaciĆ³ de Gastronomia i Turisme). La primera ediciĆ³ va tenir un podi de luxe: en primer lloc el restaurant Marimorena (Sant Boi de Llobregat) d’Albert Mendiola, en segona posiciĆ³ el Major 36 (GavĆ ) de Manel Armengol, i en tercera posiciĆ³ el SucapĆ  (L’Hospitalet) d’Edgar Sucarrats i Mireia Palau.


Entre mĆ©s de 1.500 negocis del sector, la publicaciĆ³ recull 50 restaurants que representen a mĆ©s de 20 ciutats del Baix Llobregat. Una selecciĆ³ resultant de les deliberacions i tasts d’un jurat gastronĆ²mic de primer nivell que els va visitar durant tot l’any passat.

La guia reuneix 50 restaurants que cultiven el gust pel plaer, la qualitat culinĆ ria i una proposta gastronĆ²mica amb els productes de proximitat i els seus productors com a referĆØncia. El projecte vol fugir de propostes elitistes, i aposta per una cuina arrelada al territori i que sigui accessible a totes les butxaques.

La guia Ć©s fruit de dos anys de treball, de buscar i recercar, de tastar llocs i preguntar, de contrastar i, finalment, de la visita als restaurants de 10 persones de diferents Ć mbits, que han analitzat les propostes gastronĆ²miques de 75 restaurants, dels quals en surt una classificaciĆ³ amb els 50 millors, que van rebre un reconeixement per la seva presĆØncia a la guia.

La publicaciĆ³ es podrĆ  comprar inicialment a travĆ©s de la web agtbaix.cat i es distribuirĆ  als restaurants inclosos a la guia i a les llibreries de la comarca.

Marimorena, elegit el millor restaurant aquest any

Marimorena ha estat triat grĆ cies a l'Ćŗs dels productes de proximitat, la tĆØcnica detallista, el servei  acurat i un local cuidat al detall. De fet, l'Albert Mendiola Ć©s un gran defensor del producte del Parc Agrari del Baix Llobregat, aixĆ­ com dels petits productors, amb els que treballa des de que va inaugurar Marimorena al 2012. "No m'esperava el premi, ha estat una gran sorpresa per a mi. De fet, jo no sĆ³c cuiner de rĆ nquings i premis, perquĆØ considero que avui, tots els que treballem amb els productes del nostre entorn, haurĆ­em d'estar aquĆ­ recollint aquest premi", va declarar el cuiner al rebre la distinciĆ³ de mans de la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Teresa JordĆ .


Deixeble de Berasategui, Albert Mendiola (1977) practica una cuina tĆØcnica i depurada, basada en els productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Al 2012 va obrir les portes del seu propi restaurant, Marimorena, juntament amb la seva parella Patricia Torres, maĆ®tre del local. La carta de Marimorena aconsegueix un excepcional equilibri, on els productes de proximitat, de temporada i de qualitat enlluernen en plats creatius, perĆ² comprensibles, no en va, la seva mirada sempre estĆ  en la cuina tradicional: “La meva cuina Ć©s la cuina de l'Ć via, amb la mirada del nĆ©t”.

L'aposta d'Albert Mendiola pels productes del seu entorn (la gran majoria d'ells ecolĆ²gics) va mĆ©s enllĆ  d'una carta de presentaciĆ³, Ć©s tota una filosofia. No concep la seva cuina sense matĆØries primeres triades personalment entre la gran oferta que els productors veĆÆns li posen sobre la taula. La ubicaciĆ³ del seu restaurant en el cor del Parc Agrari del Baix Llobregat Ć©s tota una sort, ja que li permet tenir a l'abast productes senzills, perĆ² d'una qualitat extraordinĆ ria, com les pomes i les carxofes de Sant Boi, el cabrit de llet de Sant RamĆ³n, l'espĆ rrec de GavĆ , les cireres de Torrelles, el pollastre de Pota Blava...

Al 2017 Albert Mendiola va ser triat Cuiner de l'Any al FĆ²rum GastronĆ²mic de Girona, un guardĆ³ que va representar tot un impuls per a obrir una nova casa de menjars al cor de Barcelona, Marimorena BCN, que va inaugurar al 2018. El passat 2019, va tornar als seus arrels, tant a Sant Boi com a Barcelona, obrint al costat de cada restaurant la vessant mĆ©s canalla, Marimorena Tapas i Taberna Marimorena.