La guia dels 50 millors restaurants del Baix Llobregat i l'Hospitalet

El passat mes de gener es va fer la presentació de la primera edició de la guia dels 50 millors restaurants del Baix Llobregat i l'Hospitalet, de la ma de l’AGT (Associació de Gastronomia i Turisme). La primera edició va tenir un podi de luxe: en primer lloc el restaurant Marimorena (Sant Boi de Llobregat) d’Albert Mendiola, en segona posició el Major 36 (Gavà) de Manel Armengol, i en tercera posició el Sucapà (L’Hospitalet) d’Edgar Sucarrats i Mireia Palau.


Entre més de 1.500 negocis del sector, la publicació recull 50 restaurants que representen a més de 20 ciutats del Baix Llobregat. Una selecció resultant de les deliberacions i tasts d’un jurat gastronòmic de primer nivell que els va visitar durant tot l’any passat.

La guia reuneix 50 restaurants que cultiven el gust pel plaer, la qualitat culinària i una proposta gastronòmica amb els productes de proximitat i els seus productors com a referència. El projecte vol fugir de propostes elitistes, i aposta per una cuina arrelada al territori i que sigui accessible a totes les butxaques.

La guia és fruit de dos anys de treball, de buscar i recercar, de tastar llocs i preguntar, de contrastar i, finalment, de la visita als restaurants de 10 persones de diferents àmbits, que han analitzat les propostes gastronòmiques de 75 restaurants, dels quals en surt una classificació amb els 50 millors, que van rebre un reconeixement per la seva presència a la guia.

La publicació es podrà comprar inicialment a través de la web agtbaix.cat i es distribuirà als restaurants inclosos a la guia i a les llibreries de la comarca.

Marimorena, elegit el millor restaurant aquest any

Marimorena ha estat triat gràcies a l'ús dels productes de proximitat, la tècnica detallista, el servei  acurat i un local cuidat al detall. De fet, l'Albert Mendiola és un gran defensor del producte del Parc Agrari del Baix Llobregat, així com dels petits productors, amb els que treballa des de que va inaugurar Marimorena al 2012. "No m'esperava el premi, ha estat una gran sorpresa per a mi. De fet, jo no sóc cuiner de rànquings i premis, perquè considero que avui, tots els que treballem amb els productes del nostre entorn, hauríem d'estar aquí recollint aquest premi", va declarar el cuiner al rebre la distinció de mans de la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà.


Deixeble de Berasategui, Albert Mendiola (1977) practica una cuina tècnica i depurada, basada en els productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Al 2012 va obrir les portes del seu propi restaurant, Marimorena, juntament amb la seva parella Patricia Torres, maître del local. La carta de Marimorena aconsegueix un excepcional equilibri, on els productes de proximitat, de temporada i de qualitat enlluernen en plats creatius, però comprensibles, no en va, la seva mirada sempre està en la cuina tradicional: “La meva cuina és la cuina de l'àvia, amb la mirada del nét”.

L'aposta d'Albert Mendiola pels productes del seu entorn (la gran majoria d'ells ecològics) va més enllà d'una carta de presentació, és tota una filosofia. No concep la seva cuina sense matèries primeres triades personalment entre la gran oferta que els productors veïns li posen sobre la taula. La ubicació del seu restaurant en el cor del Parc Agrari del Baix Llobregat és tota una sort, ja que li permet tenir a l'abast productes senzills, però d'una qualitat extraordinària, com les pomes i les carxofes de Sant Boi, el cabrit de llet de Sant Ramón, l'espàrrec de Gavà, les cireres de Torrelles, el pollastre de Pota Blava...

Al 2017 Albert Mendiola va ser triat Cuiner de l'Any al Fòrum Gastronòmic de Girona, un guardó que va representar tot un impuls per a obrir una nova casa de menjars al cor de Barcelona, Marimorena BCN, que va inaugurar al 2018. El passat 2019, va tornar als seus arrels, tant a Sant Boi com a Barcelona, obrint al costat de cada restaurant la vessant més canalla, Marimorena Tapas i Taberna Marimorena.