El passat mes de gener es va fer la presentaciĆ³ de la primera ediciĆ³ de la guia dels 50 millors restaurants del Baix Llobregat i l'Hospitalet, de la ma de l’AGT (AssociaciĆ³ de Gastronomia i Turisme). La primera ediciĆ³ va tenir un podi de luxe: en primer lloc el restaurant Marimorena (Sant Boi de Llobregat) d’Albert Mendiola, en segona posiciĆ³ el Major 36 (GavĆ ) de Manel Armengol, i en tercera posiciĆ³ el SucapĆ (L’Hospitalet) d’Edgar Sucarrats i Mireia Palau.
Entre mĆ©s de 1.500 negocis del sector, la publicaciĆ³ recull 50 restaurants que representen a mĆ©s de 20 ciutats del Baix Llobregat. Una selecciĆ³ resultant de les deliberacions i tasts d’un jurat gastronĆ²mic de primer nivell que els va visitar durant tot l’any passat.
La guia reuneix 50 restaurants que cultiven el gust pel plaer, la qualitat culinĆ ria i una proposta gastronĆ²mica amb els productes de proximitat i els seus productors com a referĆØncia. El projecte vol fugir de propostes elitistes, i aposta per una cuina arrelada al territori i que sigui accessible a totes les butxaques.
La guia Ć©s fruit de dos anys de treball, de buscar i recercar, de tastar llocs i preguntar, de contrastar i, finalment, de la visita als restaurants de 10 persones de diferents Ć mbits, que han analitzat les propostes gastronĆ²miques de 75 restaurants, dels quals en surt una classificaciĆ³ amb els 50 millors, que van rebre un reconeixement per la seva presĆØncia a la guia.
La publicaciĆ³ es podrĆ comprar inicialment a travĆ©s de la web agtbaix.cat i es distribuirĆ als restaurants inclosos a la guia i a les llibreries de la comarca.
Marimorena, elegit el millor restaurant aquest any
Marimorena ha estat triat grĆ cies a l'Ćŗs dels productes de proximitat, la tĆØcnica detallista, el servei acurat i un local cuidat al detall. De fet, l'Albert Mendiola Ć©s un gran defensor del producte del Parc Agrari del Baix Llobregat, aixĆ com dels petits productors, amb els que treballa des de que va inaugurar Marimorena al 2012. "No m'esperava el premi, ha estat una gran sorpresa per a mi. De fet, jo no sĆ³c cuiner de rĆ nquings i premis, perquĆØ considero que avui, tots els que treballem amb els productes del nostre entorn, haurĆem d'estar aquĆ recollint aquest premi", va declarar el cuiner al rebre la distinciĆ³ de mans de la consellera d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, Teresa JordĆ .
Deixeble de Berasategui, Albert Mendiola (1977) practica una cuina tĆØcnica i depurada, basada en els productes del Parc Agrari del Baix Llobregat. Al 2012 va obrir les portes del seu propi restaurant, Marimorena, juntament amb la seva parella Patricia Torres, maĆ®tre del local. La carta de Marimorena aconsegueix un excepcional equilibri, on els productes de proximitat, de temporada i de qualitat enlluernen en plats creatius, perĆ² comprensibles, no en va, la seva mirada sempre estĆ en la cuina tradicional: “La meva cuina Ć©s la cuina de l'Ć via, amb la mirada del nĆ©t”.
L'aposta d'Albert Mendiola pels productes del seu entorn (la gran majoria d'ells ecolĆ²gics) va mĆ©s enllĆ d'una carta de presentaciĆ³, Ć©s tota una filosofia. No concep la seva cuina sense matĆØries primeres triades personalment entre la gran oferta que els productors veĆÆns li posen sobre la taula. La ubicaciĆ³ del seu restaurant en el cor del Parc Agrari del Baix Llobregat Ć©s tota una sort, ja que li permet tenir a l'abast productes senzills, perĆ² d'una qualitat extraordinĆ ria, com les pomes i les carxofes de Sant Boi, el cabrit de llet de Sant RamĆ³n, l'espĆ rrec de GavĆ , les cireres de Torrelles, el pollastre de Pota Blava...
Al 2017 Albert Mendiola va ser triat Cuiner de l'Any al FĆ²rum GastronĆ²mic de Girona, un guardĆ³ que va representar tot un impuls per a obrir una nova casa de menjars al cor de Barcelona, Marimorena BCN, que va inaugurar al 2018. El passat 2019, va tornar als seus arrels, tant a Sant Boi com a Barcelona, obrint al costat de cada restaurant la vessant mĆ©s canalla, Marimorena Tapas i Taberna Marimorena.