Pa de coca


Mentre l’altre dia preparava la coca de forner, vaig recordar algun dels fantàstics entrepans que he menjat més d’un cop i que es preparen amb una mena de pa de coca, un entremig entre la coca de forner i una xapata. De fet, per fer aquest pa de coca he fet servir exactament la mateixa massa que preparo per les coques de forner. Quan ho he fet, he preparat el doble de pasta, l’he dividit en dues parts i amb una he fet una coca i amb l’altre aquest pa.


En ser un pa ample, amb una crosta suau i una molla consistent, resulta força versàtil. Si us ve de gust el podeu torrar una mica abans d’omplir-lo, sucar-lo amb tomàquet i acompanyar-lo amb allò que més us agradi. Personalment, m’encanta fer-ne un entrepà sucat amb tomàquet i oli, una mica d’enciam, tonyina, pebrot escalivat i unes anxoves; a vegades hi afegeixo unes olives tallades a rodanxes… Deliciós!


Ingredients per una peça:
  • 250 grams de farina panificable.
  • 125 grams d’aigua mineral.
  • 50 grams d’oli d’oliva verge extra i una mica més per pintar el pa.
  • 5 grams de sal.
  • 5 grams de llevat fresc premsat.
Preparació:

En un bol, desengrunem el llevat barrejant-lo entre les mans amb una mica de farina. Afegim l’aigua i l’oli i després la sal. Comencem a pastar dins del bol, amb les mans, fins que agafi una mica de consistència. Després ho passem al marbre (sense enfarinar)  i seguim pastant durant uns 8 o 10 minuts. Ens quedarà una massa fina i elàstica. En fem una bola amb la massa i la deixem reposar entre 45 i 60 minuts tapada en un drap.

Passat aquest temps, estirem la massa sobre un full de paper de forn que haurem posat en una safata de forn. La pintem amb una mica d’oli i hi anem clavant la punta dels dits pels estirar-la. Ens ha de quedar una peça d’aproximadament 30 centímetres de llarg per 16 d’ample. La tornem a tapar amb un drap i la deixem fermentar entre hora i mitja i dues, fins que quasi hagi doblat el seu volum.

Ara ja només queda pintar el pa de manera generosa amb un bon oli d’oliva. Cal fer-ho amb suavitat per no aixafar el pa i que no perdi volum. L’enfornem a 230º fins que agafi color i sigui ros, però no massa. Això són uns 15 minuts si fa no fa. Recordeu que volem que ens quedi una crosta suau.

Deixeu-lo refredar una mica abans de fer-ne entrepans, tot i que menjar-lo un puntet calent fa que tot plegat tingui el seu encant.