Croquetes de calçots

Aquest any encara no hem gaudit d'una bona calçotada, però els calçots no han faltat a la cuina. De fet, des de fa uns anys, que a casa és una excepció menjar-los a la brasa. Els faig molt sovint al forn, però com millor els aprofito és cuinant-los amb altres ingredients. La temporada l'hem inaugurat aquest any amb una tatín de calçots - els calçots cuinats amb mantega i sucre són totalment addictius-. També he fet unes cuixes de pollastre de pagès amb salsa de calçots, per sucar-hi pa, i aquest cap de setmana he preparat unes croquetes i una crema de calçots. Avui us porto la recepta de les croquetes de calçots. No en faig sovint de croquetes, cuino poques coses fregides a casa, però quan les faig i surten tan bones com aquestes, sempre acabo fent curt.

Aquestes croquetes de calçots tenen un gust suau i deliciós que fa que no paris de menjar-ne. Per moltes que en faci, segurament no t'arribaran per l'endemà.


Ingredients per unes 12-15 croquetes:

  • 15 calçots
  • 1 ceba petita
  • 2 cullerades ben curulles de farina
  • 2 gots de llet semidesnatada
  • sal i pebre blanc mòlt
  • un pessic de nou moscada
  • oli d'oliva verge extra
  • 2 ous
  • pa ratllat

Pelem el calçots i els tallem en trossos petits. Fem el mateix amb la ceba. En una paella posem un bon raig d'oli d'oliva i aboquem la ceba i els calçots tallats.Vigilant que no se'ns cremin, els anem remenant fins que transparentin. Afegim la farina i continuem remenant fins que ens quedi ben integrada amb la ceba i els calçots. Afegim un got de llet freda i mesclem, a foc suau, fins que la farina s'hagi dissolt en la llet; aleshores afegim un segon got de llet i continuem remenant fins aconseguir una massa que es desenganxi de les parets de la paella. Durant aquest procés, salpebrem i posem un pessic de nou moscada. Us recomano tasta la massa i salpebrar-la al vostre gust. Aboquem la massa sobre una safata plana per que es refredi i reposi un parell d'hores abans de començar a fer les croquetes. Els hi donem forma amb les mans i les arrebossem amb ou batut i pa ratllat. Les fregim en oli d'oliva abundant i ben calent i fins que quedin ben rosses. Les posarem sobre una reixeta metàl·lica per que s'escorri l'oli sobrant. No les poseu mai sobre paper de cuina perquè se us estovaran.

Podem fer servir els calçots sobrants de la calçotada per fer les croquetes. En aquest cas, talleu-los també ben petits i afegiu-los a la ceba quan aquesta comenci a transparentar.

Recepta inspirada en Productes de Mercat d'Sd.edicions.