Pastís Tatín de calçots

La recepta que us porto avui és de la col·lecció de llibres Productes de Mercat, d'Sd.edicions, en concret del llibre dedicat als calçots, fet per la Bet Florensa, creadora del blog Tasta Rutes, un blog per descobrir i gaudir del producte de proximitat i de la gastronomia de casa nostra. Si encara no l'heu visitat esteu fent tard!

No se si sou dels que només mengeu calçots quan aneu de calçotada, espero que no, perquè els calçots són boníssims preparats de qualsevol manera. Al blog podeu trobar unes quantes receptes fetes amb calçots, com el pollastre amb salsa de calçots, la mousse de calçots o els calçots amb pasta i xips de carxofa,. I vosaltres, com els cuineu a casa?


Ingredients per a 4 persones:
  • 1 massa de pasta de full
  • 20 calçots no massa gruixuts, nets i pelats
  • 3 cullerades de sucre blanc
  • 1 cullerada de mantega
  • sal i pebre blanc
  • sal gruixuda tipus Maldon

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Tallem els calçots pelats en trossos d'uns 2 centímetres, si volem fer pastissets individuals, i d'uns 4 centímetres si volem fer un de sol, i els posem en un bol de vidre, amb una mica de sal i pebre i amb aigua - un got gran-. Tapem el bol amb film transparent i el fiquem al microones a màxima potència uns 10 minuts.

En una paella gran posem la mantega, i quan es comenci a fondre, aboquem el sucre. A continuació afegim els calçots cuits i escorreguts i els cuinem fins que comencin a agafar color.

Si volem fer pastissets individuals, farem servir anells metàl·lics i una safata per anar al forn, folrada amb paper d'enfornar, així evitarem que vesi líquid, si els calçots deixen anar suc. Omplirem els anells amb els trossos de calçots i els premerem una mica per que no se'ns desfaci el pastisset quan els desemmotllem. Cobrirem els calçots amb la pasta de full, que haurem tallat amb el mateix anell metàl·lic i punxada amb una forquilla per que no s'infli, i l'enfornarem 15 minuts a 180 graus. Si volem fer un sol pastís repartirem els calçots sobre la base d'un motlle desemmotllable, ho cobrirem amb la pasta de full, també punxada amb una forquilla, i després el ficarem al forn el mateix temps.

Traurem els pastissets del forn i els tombarem sobre un plat i els servirem tebis decorats amb una mica de sal gruixuda.

Naturalment podeu aprofitar els calçots que us hagin sobrat d'una calçotada per fer aquesta recepta.