Panacota de licor de crema d'arròs

I només quedava per publicar al blog la recepta de les postres del Menú de Nadal Cooperatiu elaborat amb TastaCoop, amb productes del cooperatives catalanes. Aquesta vegada amb dues cooperatives molt conegudes, Segadors del Delta i Cadí, que aquest any compleix 100 anys. La recepta, ben senzilla i elegant, una Panacota de licor de crema d'arròs, amb una fina cobertura de xocolata. Un punt i final exquisit pel nostre Menú de Nadal Cooperatiu.


Ingredients per a quatre persones:
  • 300 ml de nata 35% MG
  • 200 grams de mató Cadí
  • 50 grams de sucre llustre
  • 125 ml de licor d'arròs Segadors del Delta
  • 2 fulles de gelatina
  • 100 grams de xocolata 70% cacau per fondre
  • 30 grams de mantega
  • fruits vermells per decorar (opcional)
Aquestes són unes postres que s'han de preparar d'un dia per un altre per que prengui la panacota.

Omplim un bol amb aigua freda i posem les fulles de gelatina per que s'hidratin.

En un altre bol mesclem 200 ml de nata amb el sucre llustre fins que aquest es dissolgui; aleshores afegim el mató i remenem bé fins que no ens quedi cap grumoll. A continuació, afegim el licor d'arròs i acabem de mesclar tot els ingredients. Posem una cassola a foc suau i incorporem la mescla de nata i mató -aconsello passar-la abans pel colador per eliminar qualsevol grumoll que ens hagi quedat- i remenem sense parar fins que comenci a bullir la nata; aleshores retirem la cassola del foc i afegim la gelatina, prèviament escorreguda, i la barregem amb la crema fins que es desfaci totalment.

Aboquem amb compte la crema en les copes i deixem que es refredi abans de ficar-la al frigorífic.

Al dia següent, preparem la xocolata fosa posant en un recipient apte pel microones la xocolata tallada a trossos petits, la nata i la mantega; es tracta de que els ingredients es fonguin i després mesclar-los fins que ens quedi una crema ben fina. Es pot fer al microones o al bany maria; si ho feu al microones, que és l'opció més ràpida i còmoda, l'únic que cal tenir en compte és que hem d'escalfar poc a poc els ingredients, per exemple, mig minut al microones, barregem els ingredients i repetim l'operació fins que la xocolata es desfaci, així no correm el risc de cremar la xocolata en el microones. Quan tinguem la xocolata fosa, l'aboquem per sobre la panacota amb compte, just per cobrir la superfície, i deixem que es refredi abans de tornar-la a posar al frigorífic fins que l'anem a consumir.

Traiem les postres del frigorífic un quart d'hora abans de servir-les i les decorem amb fruites vermelles, si volem, just abans de portar-les a taula.

L'enòlig Xavier Barba ens proposa acompanyar la panacota amb un Moscatell de l’Empordà de la Celler Cooperatiu d’Espolla.