El chutney és una mena de confitura agre-dolça i especiada originària del països del sud asiàtic. Bàsicament és un conjunt de verdures que es couen en vinagre, sucre i espècies. El chutney sempre s'elabora al gust del cuiner, pot ser més o menys especiat i més o menys picant. Els ingredients que no solen faltar a cap recepta són: vinagre, sucre, curri, gingebre, mostassa i pebre de caiena.
Per aquest plat ens hem decidit per elaborar un chutney de tomàquet i ceba amb un punt picant. Per a quatre persones, necessitarem:
- ½ quilo de tomàquets de penjar Conca de la Tordera
- 1 ceba grossa (de 250 grams aproximadament)
- 3 dents d'all
- 200 grams de sucre morè
- 100 ml. de vinagre de garnatxa
- 100 ml. d'aigua
- 8 prunes sense os (opcional)
- 30 grams de pinyons del país
- 2 branques de canyella
- ½ cullerada sopera de mostassa en gra
- 1 cullerada sopera de gingebre molt
- 1½ cullerada sopera de curri
- 1½ culleradeta de postres de sal
- Una punta (mitja culleradeta de cafè) de pebre vermell picant o de pebre de caiena (Si no us agrada gaire el picant, no l'hi poseu)
- Oli d'oliva verge extra Oli de Pau
Escaldarem els tomàquets perquè ens sigui més fàcil de pelar-los. Només ens cal tenir-los un minut en aigua bullint i, en treure'ls, els posarem en aigua freda per aturar-ne la cocció. Un cop pelats, els tallarem a trossos grossos i els reservarem. També picarem les dents d'all i tallarem la ceba a juliana.
En una cassola petita hi posarem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i els alls picats. Ho posem al foc. Quan l'all es comenci a coure, i abans de canviar de color, hi afegirem els grans de mostassa. Tan bon punt l'all comenci a agafar color hi afegim la ceba, que farem coure uns sis o set minuts, fins que comenci a ser transparent.
Ara incorporem el tomàquet, el sucre i les branques de canyella. Fem una remenada i veurem que el sucre es comença a fondre. Tot seguit afegim l'aigua, totes les especies i la sal. Tornem a remenar per que les especies queden ben repartides. Quan veiem que tot just arrenca el bull, afegim el vinagre, les prunes i els pinyons. Ho deixarem coure una hora a foc baix, a comptar des del moment en que torni a arrencar el bull.
Quan estigui cuit, apagarem el foc i reservarem. Cal tenir present que la salsa s'espessirà en refredar-se.
Preparació de la carn:
La llaminera la farem a la sal i la courem al forn. És una preparació senzilla, ràpida i que ens durà molt poca feina. Només ens caldrà:
- 2 llamineres de porc Duroc Plana de Vic (una cada dues persones)
- 2 quilos de sal gruixuda per cuinar
- Pebre negre
Enfornarem la carn 25 minuts, no més de 30, segons ens agradi més o menys feta. Aneu amb compte, que si ens passem de temps la llaminera quedarà eixuta. Val més quedar-se una mica curt de temps que passar-se. Tant bon punt la traguem del forn trencarem la crosta de sal i la retirarem.
Al moment de servir-la tallarem la carn a talls gruixuts, ben bé d'un dit. Recomanem no tallar la carn fins al moment de servir-la, així no perdrà el suc i es mantindrà més melosa.
L'enòleg Xavier Barba ens proposa acompanyar aquesta recepta amb el Sublim Brut Nature rosat de la Vinícola de Sarral.
Mmmmm....que bo! Però que bo! Un plat estrella per aquests dies de festes!
ResponSuprimeixPetonets, Anna!
Olga
Boníssim Ana, un plat ideal per aquest dies de festa! M'encanta com combinen aquests tipus de carn amb salses dolcetes.
ResponSuprimeixMooooolts petons i bon any!