Amanida de taronja i magrana amb vinagreta de fruits secs

Ens ha fet molta il·lusió de col·laborar amb TastaCoop per l'elaboració d'un Menú de Nadal Cooperatiu, elaborat amb productes de cooperatives catalanes. A la pàgina de TastaCoop, pertanyent a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, trobareu informació sobre els productes que elaboren les cooperatives, productes de proximitat i de gran qualitat, i també propostes d'oci per conèixer de prop la tasca que duen a terme les cooperatives, tastar els seu productes i gaudir del seu entorn.

Comprant productes de la nostra terra, col·laborem en la conservació del territori i participem d’una cadena de valor més justa i solidària amb el pagès.

El Menú de Nadal Cooperatiu que us proposem és molt senzill de fer i moltes coses es poden preparar amb antelació, així que no haurem d'estar tancats tot el dia a la cuina. Teniu, com a primer plat, Amanida de taronja i magrana amb vinagreta de fruit secs, que és el plat que us presentem avui. Com a segon plat, Llaminera de porc amb chutney de tomàquet i ceba, i de postres, Panacota de licor de crema d'arròs. A més, cada plat està maridat amb un vi de cooperatives catalanes per l'enòleg Xavier Barba. Per aquest primer plat, ens proposa acompanyar-lo amb el Mirmil·ló blanc tradició 2015 de la Cooperativa Agrícola de Corbera.


Ingredients per a 4 persones:
  • Escarola arrissada, xicoia vermella i canonges o mescla de brots variats
  • 2 taronges Montsià
  • 1 magrana
  • fruits secs (avellanes,ametlles..) de la Cooperativa de Coselva
  • oli d'oliva verge extra d'Empordàlia
  • vinagre de moscatell o un vinagre dolç o vinagre de Mòdena 
  • mel de taronger Múria de l'Apícola de Perelló
  • sal i pebre negre
Preparem primer la vinagreta barrejant en un bol 3 parts d'oli d'oliva verge extra, dos parts de vinagre i una de mel -si no us agrada gaire el vinagre podeu posar només una part-, i afegim els fruits secs que prèviament haurem trinxat una mica amb el morter. Reservem la vinagreta fins que anem a servir els plats a taula. Per persona, jo he fet servir 3 cullerades d'oli, 2 de vinagre i una de mel, els fruits secs, a gust del consumidor.

Pelem les taronges traient totalment la part blanca i pelem la magrana, tallant la part superior de la mateixa, i després fent talls de dalt a baix, només a la pell, de manera que obrirem la magrana com si tingués grills, així és molt més fàcil separar els grans. Muntem els plats posant primer les fulles verdes -les posarem fent una pila- després els grans de magrana i la taronja tallada a mitges rodanxes i l'amanirem amb la vinagreta -si volem podem afegir també fruits secs sencers-.També podem presentar els plats sense amanir, i que cada comensal s'hi posi la quantitat que vulgui de vinagreta.