Sardines en escabetx

Les sardines en escabetx són un autèntic clàssic, amb una bona combinació de sabor i aroma. Es tracta d’un mètode amb la finalitat d’aconseguir una conservació llarga dels aliments; de fet, encara és uns dels mètodes clàssics de conservació de la sardina. Un dels avantatges d'aquest plat és que es conserva uns quants dies a la nevera i així podem anar agafant i menjant cada cop que ens vinguin de gust. Us asseguro que són un vici!

Com que les sardines es mariden en la salsa després de cuinades, caldrà deixar-les reposar com a mínim 24 hores abans de menjar-les. Si podem esperar un parell de dies encara seran més bones. 

Ingredients

  • 16 Sardines
  • 1 ceba grossa
  • 3 o 4 grans d’all
  • 200 ml d’aigua
  • 150 ml de vermut blanc
  • 120 ml de vinagre 
  • 200 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 2 fulles de llorer
  • 1 culleradeta de pebre negre en gra
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç
  • 1 branqueta de romaní
  • Sal i oli

A la peixateria podem demanar que ens netegin les sardines. Que en treguin el cap i els budells. Un cop a casa, les repassem i les rentem amb aigua. Les deixem escórrer.

Comencem salant les sardines, les enfarinem i les fregim lleugerament en abundant oli. Les reservem per més endavant, quan tindrem la salsa a punt.

En una cassola, colem la meitat de l'oli i comencem a sofregir la ceba, tallada en juliana, i els grans d'all sencer, només pelats. Sofregirem a foc suau fins que la ceba agafi bon color, això seran uns 30 minuts, si fa no fa.

Afegim el vinagre, el vermut blanc i l'aigua. També hi afegim el pebre negre en gra, les dues fulles de llorer i la branqueta de romaní. Remenem i deixem que arrenqui el bull, un parell o tres de minuts.

És el moment d'afegir-hi les sardines, ben repartides. Deixarem coure a foc suau 7 o 8 minuts. Aneu amb compte al repartir les sardines o remenar-les, que no se us trenquin.

Retirem les sardines de la cassola, les anem posant en un tàper de vidre i, a l'últim moment, afegim la cullerada de pebre vermell a la salsa. Fem una remenada, traiem de foc, i avoquem la salsa damunt de les sardines, que en quedin cobertes. 

Una alternativa és afegir el pebre vermell a la cassola sense treure'n les sardines; fer una remenada amb molt de compte, apagar el foc, tapar la cassola i conservar-hi les sardines. Això sí, caldrà assegurar-se que les sardines estan ben repartides i cobertes per la salsa.

Deixeu-les refredar abans de posar-les a la nevera i tindreu sardines per uns quants dies en que les podreu anar menjant amb una bona llesca de pa.

Diumenge tindràs la videorecepta a Instagram