Visita al Molí de Rafelet

Coincidint amb la Festa de la Sega de Deltebre, vam visitar a finals de setembre, amb un grup d'amics bloguers, el Molí de Rafelet, una empresa familiar que elabora arròs de manera artesana i tradicional des del 1910. Al capdavant de l'empresa estan actualment el germans Rafel i Teresa Margalef, la tercera generació, que ens van ensenyar el seu molí d'arròs adquirit per la família l'any 1935 i que és l'únic molí de fusta en funcionament al Delta de l'Ebre, i possiblement a Catalunya; de fet, les instal·lacions del Molí de Rafelet estan catalogades com a museu des de l'any 2008, i es poden fer visites guiades -prèvia reserva- amb demostracions de com s'elabora l'arròs, seguint un mètode totalment artesà.

L'arròs del Molí de Rafelet està cultivat al Delta de l'Ebre; una part de la collita és pròpia i l'atra està conreada per petits productors de la zona, als quals faciliten les llavors i controlen el procés productiu, per poder garantir la qualitat del producte etiquetat sota el nom de Molí de Rafelet. Entre les diferents varietats d'arròs que produeixen no podia faltar el típic del Delta, l'arròs Marisma, que també elaboren integral, com l'arròs Bomba i l'Ecològic (segons la normativa del Consell Català de Producció Agrària Ecològica, CCPAE); també trobareu el Carnaroli, l'especial per fer Sushi, i ben aviat, el Gran Reserva.

El que diferencia l'arròs elaborat a Molí de Rafelet és el seu sabor a l'arròs d'abans, gràcies a la qualitat del seu gra i al seu procés d'elaboració. Per començar, una vegada segat l'arròs, aquest es deixa assecar al sol, sense rebre cap tipus de tractament químic, a diferència de la majoria d'arrossos que es comercialitzen i que s'assequen en forns industrials.

L'arròs arriba al molí amb closca i es sotmet a un procés que, sense cap producte químic, el neteja i li treu la closca, obtenint així l'arròs integral. A partir d'aquí, una part d'aquest arròs es blanqueja mitjançant uns cons d'esmeril per passar-lo d'integral (que manté la capa de segó) a blanc o semi-blanc; perquè l'arròs de Molí de Rafelet no és tan blanc com l'arròs al que ens ha acostumat la gran indústria alimentària-un arròs blanc, lluent i polit-, sinó que és més rústic perquè no rep cap tractament químic que alteri el seu color natural.


A més el procés d'envasat també es fa sense cap tipus de conservants: l'arròs s'empaqueta en sacs de roba que es cusen a ma i després s'envasen al buit.

Tota aquesta manca de tractaments químics fa que l'arròs de Molí de Rafelet sigui més saborós i més saludable; recordeu sempre que els cereals com menys refinats, més saludables són.

Al costat del molí, hi ha l'agrobotiga de Molí de Rafelet on, a banda de les seves varietats d'arròs, també trobarem altres productes derivats d'aquest cereal, com la cervesa Theresa, elaborada amb arròs, malta i llúpol, i anomenada així en homenatge a la mare dels germans Margalef, Teresa Llauradó, i a totes les dones que han compaginat la dura feina als arrossars amb la cura de la seva família; també comercialitzen altres productes típics de les Terres de l'Ebre.

Si voleu reservar la vostra visita al Molí, podeu trucar al +34 977 48 26 42 o enviar un correu a teremargalef@moliderafelet.com o rafelmargalef@moliderafelet.com. I per conèixer més sobre Molí de Rafelet, aquí teniu l'enllaç a la seva pàgina web.