Cassata siciliana

Aquests dies, com encara estava de vacances, he aprofitat per tornar a participar al repte del Cuina Regional Italiana (CRI) del blog de Margot, El cajón desastre de Maggie. Com ja sabeu cada mes elegeix un parell de receptes, una dolça i una altra salada, d'una regió italiana. Aquest mes la recepta elegida, en la seva versió dolça, és una Cassata siciliana, un pastís tradicional de Sicília que es fa amb un bescuit molt semblant al nostre pa de pessic, farcit de ricotta, amb fruita confitada i massapà.

Com sempre he fet algunes petites modificacions a la recepta proposada per Margot, perquè tinc el costum de que, quan faig una recepta nova, sempre busco per Internet altres versions de la mateixa, i així ha estat com he trobat un parell d'idees per afegir a la recepta original: per una banda, he afegit un almívar amb Cointreau al bescuit, i per una altra  he fet una cobertura de glacejat decorat amb fruita confitada. Que no us sembli que la recepta és complicada perquè veieu que hi han molts ingredients, que tampoc són tants, només és que els he posat per separat per especificar les quantitats que es fan servir en cada part de la recepta.
Ingredients:

Pel bescuit
  • 150 grams de sucre
  • 6 ous
  • 80 grams de farina per rebosteria
  • 75 grams de Maizena
  • 1 llimona
  • una mica de mantega per greixar el motlle
Pel farcit
  • 250 grams de ricotta
  • 50 grams de sucre llustre
  • 70 grams de fruita confitada en daus petits
Per l'almívar
  • 100 grams de sucre
  • 100 grams d'aigua
  • 10 grams de Cointreau
Per la cobertura del glacejat
  • 150 grams de sucre llustre
  • 5 cullerades d'aigua
Encenem el forn a 180º.

Comencem fent el bescuit: separem els rovells de les clares -aquestes les deixarem al frigorífic fins que les anem a muntar-; els rovells els mesclarem amb el sucre fins que doblin el seu volum, amb una batedora de varetes; després li afegirem la ratlladura de la llimona i la farina i la Maizena, prèviament tamisades, i mesclarem bé tots els ingredients fins que estiguin ben integrats. A continuació muntarem les clares a punt de neu i les afegirem poc a poc a la massa amb moviments suaus fins que tot quedi ben mesclat.

Greixem bé un motlle de 20cm amb la mantega i aboquem la massa; el fiquem al forn 30 minuts. Punxeu-lo amb un escuradents abans del treure'l de forn; aquest ha de sortir net, abans de treure el bescuit del forn. Deixeu-lo uns minuts dins del motlle abans de treure'l per deixar-lo refredar abans de farcir-lo amb la crema; si pot ser a sobre d'una reixeta que us servirà per farcir i decorar el pastís. Jo vaig farcir-lo al dia següent.

Per fer l'almívar posem en un cassó petit l'aigua i el sucre i l'escalfem fins que bulli l'aigua; després abaixem el foc i el deixem un parell de minuts a foc suau. Després el retirem del foc, esperem un parell de minuts més i afegim el Cointreau. A continuació, i amb l'almíver encara calent, tallem el bescuit per la meitat i el pintem amb l'ajuda d'un pinzell. No cal posar tot l'almívar, i podeu posar en els dos talls si voleu; jo només vaig posar en un, i vaig fer curt.

Preparem la crema: mesclem en un bol la ricotta amb el sucre llustre i després afegim la fruita confitada. Jo l'he posada dins d'una bossa de plàstic per aliments, a la qual he tallat una de les puntes i fent moviments circulars l'he repartida sobre el bescuit. Posem a sobre l'altra part del bescuit - si no us ha quedat plana la podeu taller per igualar-la- i després la decorem amb el glacejat, que haurem preparat mesclat molt bé el sucre llustre amb l'aigua fins que s'hagi fet una crema; prepareu-lo en un bol que us serveixi per abocar la crema per sobre el bescuit, intentant cobrir tota la superfície d'una sola pasada; el millor és que no l'hàgiu de tocar gaire perquè "embrutareu" la capa del glacejat amb engrunes del mateix bescuit. Una vegada decorat amb la fruita confitada, poseu la cassata mínim una hora al frigorífic, abans de servir.