Risotto de bolets

Arròs, bolets i tòfona, una combinació guanyadora, que he fet servir aquest diumenge per preparar un deliciós risotto de bolets. I és que per aromatitzar el plat, he fet servir l'oli condimentat amb tòfona negra de Les Trilles, que li dóna un toc molt especial a aquest deliciós plat de tardor.  

Ingredients per a 2-3 persones:

  • 160 grams d'arròs tipus carnaroli o arbori
  • 1 porro o una ceba mitjana
  • 15 grams de bolets deshidratats (jo he fet servir una barreja de ceps i camagrocs)*
  • 1 litre de brou vegetal o de pollastre
  • mitja copa de vi ranci
  • 2 grans d'all
  • oli d'oliva verge extra
  • oli condimentat amb tòfona negra Les Trilles

* Podem substituir els bolets deshidratats per 150 grams de xampinyons o de xiitake. 

Posem els bolets deshidratats en un bol gran amb aigua freda i deixem que es rehidratin un mínim d'una hora. Els cobrirem, mínim, amb dos dits d'aigua per sobre. 

Posem el brou a bullir mentre tallem el porro ben petit. 

Posem un bon raig d'oli d'oliva dins d'una cassola baixa i afegim els dos grans d'all aixafats, amb la seva pell. Quan comencin a enrossir-se els retirem de la cassola i afegim el porro tallat. Mantenim el foc suau per que el porro no se'ns cremi. 

Quan el porro comenci a agafar color afegim els bolets rehidratats, que prèviament haurem escorregut i tallat en trossos petits -reservarem l'aigua de rehidratar els bolets-. Els saltem un parell de minuts i afegim l'arròs i el vi ranci. Barregem bé els ingredients i quan els grans d'arròs comencin a estar translúcids, aboquem un parell de cullerots de brou bullint i comencem a remenar de manera continuada per tal que l'arròs deixi anar el midó, mantenint el foc suau. 

Anirem afegint el brou a cullerots a mida que l'arròs vagi absorbint el brou, vigilant de no deixar mai l'arròs sec. Podem afegir amb el brou bullint una mica de l'aigua que hem fet servir per rehidratar els bolets per donar-li a l'arròs més sabor i aroma. Passats 18 minuts, afegim 2-3 cullerades curulles de formatge parmesà ratllat i un parell de cullerades d'oli condimentada amb tòfona, barregem bé, i continuem la cocció màxim 2 minuts. Salpebrem al gust i servim immediatament.