Guia de la Sal de Cardona

Aquest matí s'ha presentat la nova guia gastronòmica del Rebost del Bages que ens parla de la Sal de Cardona. Es tracta d'un producte de gran qualitat, i amb una llarga història, que havia desaparegut de les nostres taules i que ara, gràcies a l'esforç de la Fundació Cardona Històrica, s'ha pogut recuperar.

La sal s'ha fet servir des de fa milers d'anys com a conservant dels aliments. El seu ús en aquest aspecte era molt important en una època en que no existien les neveres. Encara avui en dia es segueix utilitzant com a conservant en salaons, com el bacallà o les anxoves, o en fermentats. També és un potenciador de sabor i la seva percepció salada reforça altres sabors, fins i tot el dolç si l'afegim, per exemple, a la fruita o la xocolata. A través de la història, la sal —també anomenada or blanc— s'ha fet servir com a moneda de canvi; d'aquest ús n'ha derivat el mot "salari" per referir-se a la retribució donada al treballador per la seva feina.

A diferencia de la sal marina, o de les salines de muntanya, on la sal s'extreu de l'aigua per evaporació, la Sal de Cardona prové de la seva famosa Muntanya de Sal. Aquest jaciment es va formar fa milions d'anys per evaporació i sedimentació d'un mar que cobria la Catalunya central. La sal que se n'extreu és un 99,97% de clorur sòdic, fet pel que es considera de màxima puresa. Per obtenir-la, s'arrenca de forma manual i selectiva de les zones on la sal aflora de manera natural. Posteriorment, s'esmicola la roca amb un processament mínim i no s'hi fa cap procés de refinat, ni s'hi afegeix cap additiu ni antiaglomerant; només s'hi fa una neteja suau per eliminar qualsevol possible impuresa que pogués haver-hi.

La Sal de Cardona que trobem ara al mercat destaca per les seves característiques organolèptiques, per la tradició històrica i també pel seu impacte social. Ha estat envasada i etiquetada per persones treballadores amb discapacitat intel·lectual de l'associació AMISOL i els beneficis que s'obtenen de la seva venda es destinen a la conservació del Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

La sal és beneficiosa i necessària per a la nostra salut. Però en cal una ingesta equilibrada. Els problemes de salut no deriven de la sal que afegim als nostres plats quan cuinem productes frescos i de temporada, que és el més recomanable de consumir. De fet, aquesta part representa només un 20% de la sal que ingerim. Les malalties apareixen per uns mals hàbits alimentaris relacionats amb el consum elevat d'aliments processats i ultraprocessats, que contenen grans quantitats de sal per fer-los més duradors i més saborosos. 

A Cardona s'ha extret sal d'aquest jaciment des de sempre. Així ho mostra la història, tant en vestigis prehistòrics, com en documents de diferents èpoques. Avui en dia, la Muntanya de Sal es pot visitar i així podreu conèixer aquesta formació geològica única al món. Es tracta d'un diapir de més de 1.500 metres de profunditat del que només en sobresurt una petita part.  Una part que, tot i l'erosió de la pluja, creix uns pocs centímetres cada any. 

Com a curiositat, molts documents que parlen de la sal gemma, puntualitzen que es tracta de la Sal de Cardona. Aquest jaciment, explotat des del Neolític, és la raó de ser de la vila i del castell de Cardona. Els comptes i ducs de Cardona eren els senyors de la sal, i el seu poder era tal, que es deia que "Els Cardona eren reis sense corona".  Per altra banda, en la carta de poblament de Cardona atorgada pel comte Borrell II de Barcelona, es va establir el dret pels cardonins que "Cada dijous, podreu per sempre més, arrencar sal per a vosaltres, tal com és costum des del principi"

La Sal de Cardona és, doncs, un producte singular, de màxima qualitat i amb una gran història al darrera. Trobareu aquesta guia, junt amb les d'altres productes singulars de la comarca al Rebost del Bages.