Una de les receptes del blog més visitades cada estiu es la del pastís de carbassó amb pernil dolç i formatge ratllat. La vaig publicar al 2013 i sempre s'ha mantingut entre les top ten de casa i del blog. L'ingredient estrella és el carbassó, una hortalissa que encara que la podem trobar al mercat tot l'any, és a l'estiu quan està en el seu millor moment. Per això, avui que acaba l'estiu, he volgut publicar una altra recepta on el carbassó és el protagonista: el pastís salat de carbassó als tres formatges.
Per aquest tipus de recepta us aconsello comprar carbassons no massa grossos. Millor fer servir de mida mitjana que seran més tendres i no tindran llavors. Els més grossos els podem fer servir per fer cremes.
Ingredients per 6-8 persones:
- 2 carbassons de mida mitjana
- 6 ous
- 100 grams de mató, a casa he fet servir el de Cadí
- 100 grams de formatge de rul·lo de cabra
- 60 grams de formatge parmesà ratllat
- 1 cullerada de mantega
- sal i pebre negre mòlt
Encenem el forn i l'escalfen a 180 graus, només amb calor a la part de baix.
Rentem i eixuguem bé els carbassons i els tallem en rodanxes fines que després tallarem per la meitat. Posem la mantega en una paella gran i quan comenci a fondre's aboquem els carbassons tallats i els saltem fins que comencin a estar tendres. Salpebrem.
En el vas de la batedora posem els ous i els tres formatges i amb la batedora de braç els barregem bé. Aboquem la mescla dins d'un bol i afegim els carbassons saltats, remenem amb compte i aboquem la barreja dins d'un motlle metàl·lic allargat folrat amb paper vegetal. Fiquem el motlle dins del forn entre 30-45 minuts. Per saber si el pastís està fet, el punxem amb una broqueta. Si surt neta ja tenim el pastís fet. El deixarem refredar abans de desemmotllar-lo i el guardarem a la nevera fins el moment de consumir-lo.
Podem menjar el pastís a temperatura ambient o bé escalfant-lo uns segons al microones.
El podem acompanyar amb una mica de maionesa.
Recepta, amb alguna petita variació, del llibre La Cuina et dóna joc de la Mireia Carbó. Editorial Milfulls - Viena.