Mandonguilles amb sípia

Les mandonguilles amb sípia i pèsols són un dels nostres mar i muntanya més clàssics. Un plat tradicional amb un resultat deliciós que no podem deixar de tastar, especialment si el podeu fer en temporada de pèsols frescos. Contràriament al que molta gen pensa, no es un plat complicats de preparar, però sí que necessita el seu temps d'elaboració.

Les meves recomanacions són que us feu vosaltres mateixos les mandonguilles, a no ser que les compreu en un lloc de molta confiança; no tenen res a veure amb el que trobareu als lineals del supermercat. Una altra recomanació, és aprofitar que us hi poseu per fer-ne de més i congelar-les. D'aquesta manera tindreu un bon plat a punt per gaudir en qualsevol moment. 

Ingredients per les mandonguilles:

  • 1 llesca de pa de pagès (50 grams)
  • 1 gotet de llet (per remullar el pa)
  • 300 grams de carn picada de vedella
  • 200 grams de carn picada de porc
  • 1 ou
  • Unes fulles de julivert picat
  • 3 grans d’all
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva verge extra
  • Farina

Ingredients pel plat:

  • 2 sípies mitjanes (uns 500 grams)
  • 1 gra d’all
  • 1 ceba grossa
  • 350 grams de tomàquet triturat
  • 1 branqueta de farigola fresca
  • 100 ml de conyac
  • 300 ml de fumet de peix
  • 350 grams de pèsols
  • Oli d'oliva verge extra

Aquest plat comença preparant les mandonguilles, la part més entretinguda que podem fer amb temps. Després només ens cal cuinar tots els ingredients junts i servir. 

Per preparar les mandonguilles remullem una llesca de pa de pagès i en retirem la crosta. Barregem la carn, un ou, tres grans d'all picats i unes fulles de julivert també picades. Hi afegim la llesca de pa remullada, salpebrem i barregem bé, fins que la barreja quedi ben homogènia.

Amb una cullera anirem agafant porcions de carn i n'anirem donant forma amb les mans. Les enfarinem i les fregim en oli abundant. Quan les tinguem fregides les reservarem per més endavant.

En una cassola neta hi podem un bon raig d'oli d'oliva verge extra i hi sofregim un gra d'all picat i una ceba grossa tallada menuda. Hi estarem uns 10 minuts, remenant per evitar que la ceba es cremi. Quan agafi color, hi afegim les sípies tallades a daus, barregem bé i ho mantenim al foc 5 o 6 minuts.

Ara hi afegim el tomàquet triturat i la branqueta de farigola fresca. Incorporem les mandonguilles i el got de conyac, que deixarem reduir un parell de minuts abans d'afegir-hi el fumet de peix. Afegirem els pèsols just després del fumet. Remenem amb suavitat per evitar que es desfacin les mandonguilles i mantenim a foc suau uns 15 minuts.  

El plat es pot servir i menjar immediatament, però és millor si es deixa reposar una estona. És perfecte per fer el dia abans o per congelar-ne una part que podrem gaudir en qualsevol moment.

Mira la videorecepta a Instagram