A casa ens agrada menjar llegums sovint. Les mongetes seques ens encanten, sobretot quan en triem unes de delicioses com la mongeta del ganxet, que es cultiva a la nostra comarca, els fesols de Santa Pau, o les mongetes de Castellfollit del Boix, per posar-ne alguns exemples. També ens agrada el bacallà, present en tants i tants plans de la nostra cuina. És per això que tenim algun llibre monogràfic sobre aquests productes, com el de "La cuina dels llegums", de la Fundació Alícia, que sempre ens dóna molt bones idees. Un llibre que us recomanem de totes, totes, i del que surt la recepta que us proposem.
Ingredients
- 400 grams de mongetes del ganxet cuites
- 250 grams de bacallà dessalat
- 1 ceba tendra
- Mig bròcoli, uns 180 grams
- Un raig de vi blanc
- Cibulet fresc
- Farigola fresca
- Sal
- Pebre
- Oli d'oliva verge extra
Si no voleu coure les mongetes a casa, en podeu comprar en un dels establiments de llegums cuits, que sempre les tenen al punt. També podeu trobar mongetes del ganxet, de molt bona qualitat, en pots de vidre. El problema en aquest cas sol ser treure les mongetes del pot sense que es trenquin. Per això us recomano posar una bona estona el pot de mongetes al bany maria, fins que siguin calentes. Llavors, obriu el pot, i posant-lo cap per avall amb uns copets al cul les mongetes sortiran senceres amb molta més facilitat.
El primer que cal fer és escórrer les mongetes, i després comencem a preparar el plat, que es fa en dues parts ben diferenciades. Per una banda coem el bacallà i per l'altra preparem les mongetes amb el bròcoli.
Preparem els ingredients: tallem les flors del bròcoli descartant els tronxos més gruixuts i tallem la ceba en juliana. El bacallà el tallem a daus tot deixant-hi la pell, si n'hi ha, ja que ens ajudarà a mantenir sencers els talls a l'hora de coure'ls.
Posem aigua amb sal en una olla i fem que arrenqui el bull. Hi posem el bròcoli que deixarem coure uns 4 o 5 minuts, no més. Es tracta de que quedi un punt cruixent. El traiem de seguida de l'olla i el posem en aigua freda per parar-ne la cocció. Tot just sigui fred, l'escorrem.
En una paella posem un bon raig d'oli d'oliva verge extra amb unes branquetes de farigola i el fem escalfar lleugerament. Hi posem els trossos de bacallà amb la pell a la banda de sota i el deixem que vagi fent-se a foc molt suau. Passats uns cinc minuts tombem els talls per acabar-los de confitar per l'altra cara uns cinc minuts més. Els reservem fins a l'hora d'emplatar.
En una paella neta posem una mica de l'oli que hem fet servir per coure el bacallà i hi posem la ceba que saltarem a foc suau. Quan comenci a transparentar, hi afegim un rajolí de vi blanc. No es tracta de sofregir-la, només de coure-la lleugerament. Hi afegim les mongetes i el bròcoli i remenem amb suavitat. Salpebrem i hi afegim una mica de farigola picada.
Servim les mongetes en un plat, hi posem uns trossos de bacallà al damunt i decorem amb una mica de cibulet picat. Gaudiu-lo!