Jornada Gastronòmica de la DOP Mongeta del Ganxet i la DOP Fesols de Santa Pau

Ahir va tenir lloc la I Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat de la DOP Mongeta del Ganxet i la DOP Fesols de Santa Pau, dos llegums d'alta qualitat amb el segell de Denominació d'Origen Protegida. Les Jornades Gastronòmiques de Caprabo van començar l'any 2015, i a hores d'ara ja se n'han fet 23 edicions dedicades a productes de proximitat.

Les Jornades Gastronòmiques Caprabo de Productes de Proximitat posen en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. 


Jordi J. Canals (Retalls de Cuina) i Pep Nogué

Durant la jornada, el president de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat, va destacar el valor de l'aposta de Caprabo per acostar als consumidors els productes catalans amb el segell DOP-IGP. També va destacar que "Els aliments amb segell DOP i IGP són una garantia d’excel·lència i un reflex de la riquesa de la nostra terra i tradicions culinàries i, per això, ampliem el nostre treball divulgatiu amb Caprabo, per sumar forces i que les llars catalanes gaudeixin de la qualitat i autenticitat dels nostres productes".

L'esdeveniment va ser a l'espai Chef Caprabo de l'Illa Diagonal de Barcelona i va estar dirigit pel xef i comunicador Pep Nogué. Aquesta era la primera participació del xef a les Jornades Gastronòmiques de Caprabo i va preparar un parell de plats degustació on aquests llegums n'eren l'ingredient principal. Les elaboracions que vàrem poder tastar van ser uns Fesols de Santa Pau amb pilpil de bolets i unes Mongetes del Ganxet amb verduretes fermentades, taronja i vinagreta de miso de mongetes. Per altra banda, el xef també ens va explicar molt bé les diferents opcions de cocció de les mongetes i els fesols. 

El xef Pep Nogué va preparar un menú degustació amb originals receptes elaborades sobre la base de la Mongeta del Ganxet i els Fesols de Santa Pau, ambdós productes amb segell Denominació d'Origen Protegida.


La DOP Mongeta del Ganxet  presenta un gra blanc lleugerament brillant, aplanat i fortament arronyonat. Es produeix a diversos llocs del Maresme, Vallès i zones limítrofes. Es tracta d’un llegum exquisit molt apreciat en l’entorn gastronòmic que es caracteritza pel seu sabor suau, una cremositat persistent i una pell lleugerament rugosa i poc perceptible.

La DOP Fesols de Santa Pau són blancs, menuts i arrodonits. Tenen un gust molt suau que els fa únics, gràcies a la terra volcànica de la Garrotxa en què són cultivats.  Només es cultiva als sòls d’origen volcànic dels municipis de Santa Pau, Castellfollit de la Roca, les Planes d'Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts, tots pertanyents a la comarca de la Garrotxa.

Caprabo, Programa de Proximitat per Comarques

Caprabo va néixer a la ciutat de Barcelona l'any 1959. Actualment té una àmplia xarxa de supermercats repartits per les quatre províncies catalanes. Aposta per un Programa de Proximitat per Comarques a través del del qual arriben a les seves botigues 300 petits productors i cooperatives agràries. La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, segons la riquesa de la seva producció agroalimentària. Desenvolupa diferents iniciatives per incentivar el consum de productes de proximitat, como les Fires Caprabo i les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat, i compta amb el suport, entre d'altres, de la Federació Catalana de DOP-IGP