Pasta de full farcida de peix en salsa

La recepta que us porto avui la podeu fer servir per un dinar festiu o bé com a recepta d'aprofitament. Per un dinar festiu, fent servir cues de gambes, o altra tipus de marisc, mesclat amb el peix blanc que més us agradi. I com a recepta d'aprofitament si el dia abans heu fet peix al forn o a la planxa i us ha sobrat una mica - inclús podeu afegir uns bastonets de cranc-. És una recepta que s'adapta a tots els gustos i a totes les butxaques. 

 Ingredients:

  • dues pastes de full quadrades
  • 400 grams aprox. de peix (ja net, sense espines, i tallat a trossos irregulars no massa grans)
  • 200 grams de nata per muntar
  • dues cullerades de salsa de tòmaquet 
  • 1 porro 
  • un gra d'all
  • un raig de vermut blanc
  • un ou batut
  • oli d'oliva verge extra
  • anet
  • sal i pebre negre mòlt
  • llavors crues de sèsam

Descartem els extrems del porro, el tallem per la meitat al llarg i després en rodanxes primes. Aboquem un bon raig d'oli en una paella gran i afegim el gra d'all ben picat. Quan comenci a agafar color afegim el porro tallat i el cuinem a foc suau cinc minuts. Afegim el vermut i deixem que evapori. A continuació, aboquem el peix i el marisc i els cuinem també cinc minuts abans d'afegir la nata i les dues cullerades de salsa de tomàquet. Remenem, salpebrem, i afegim l'anet picat - millor si és fresc-. Quan la salsa comenci a espessir-se, retirem la paella del foc, i deixem que el peix en salsa es refredi abans de farcir la pasta de full. 

Si fem servir peix que ja ha estat cuinat previament, només cal afegir-lo a la paella una mica esmicolat i de seguida abocar la nata i la salsa de tomàquet. 


Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200 graus. 

Estirem les dues pastes de full. Les ajuntem posant una vora una mica humitejada amb aigua sobre l'altra vora i prement una mica amb els dits per evitar que es desenganxin durant la cocció. Us aconsello manipular la pasta de full sobre el paper vegetal en que ve embolicada en lloc de sobre el marbre, us serà més còmode. 

Dividim la pasta de full en tres part al llarg - sense tallar-la-. La part de la dreta sí la tallem en tires horitzontal d'un centímetre d'ampla aproximadament. La part de l'esquerra i del mig la farem servir per enrotllar el farcit. Primer repartirem el farcit al llarg de la massa deixant uns tres centímetres entre la vora i el farcit - això ens ajudarà a embolicar el farcit més fàcilment-. Enrotllem el farcit amb la pasta de full fins arribar a la part que hem tallat en tires. Agafem una tira, la girem un parell de vegades i l'estirem sobre rotlle del farcit vigilant que la punta quedi per sota el rotlle, així no es desenganxarà durant la cocció. Fem el mateix amb totes les tires.  


Per últim, ajuntem les dues puntes del rotlle donant-li la forma d'una corona, i mirant que quedi ben tancada per evitar que surtir el farcit durant la cocció. Pintem la pasta de full amb l'ou batut i la decorem amb les llavors crues de sèsam. Fiquem la pasta de full al forn 40 minuts i fins que estigui ben daurada. Deixem que es refredi una mica abans de servir-la a taula. 

Si us sobra una mica, la podeu guardar a la nevera d'un dia per un altre. Escalfeu-la al forn per que la pasta quedi cruixent. Encara que no ho estarà tant com el dia anterior, compensarà que el farcit haurà guanyat en sabor. 




Inspirada en una recepta de Yolanda Sepúlveda (a Instagram yol98_).