Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP celebren una jornada gastronòmica del torró i les clementines amb segell IGP

Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP han celebrat avui I Jornada Gastronòmica del Torró d'Agramunt i les Clementines de les Terres de l'Ebre, ambdós productes amb segell de qualitat IGP. L’acte ha comptat amb el Xef Sergi Aritzeta, del restaurant El Truc d'Agramunt, que ens ha preparat un menú complet amb tres originals receptes elaborades sobre la base del torró i les clementines.

Aquesta ha estat la 22a edició de les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat que va iniciar Caprabo l’any 2015, dins del marc del Programa de Proximitat per Comarques. La jornada s’emmarca dins d’aquest programa que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. La Federació Catalana DOP-IGP vetlla per fer conèixer la qualitat i autenticitat dels seus productes de proximitat amb segell DOP i IGP.  Aquests segells són una garantia d’excel·lència i un reflex de la riquesa de la nostra terra i tradicions culinàries.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és, juntament amb la Denominació d’Origen Protegida (DOP), un segell de reconeixement de qualitat diferenciada, atorgat per la Unió Europea a productes que, a més de tenir unes característiques pròpies i diferencials, segueixen un procés de producció tradicional particular. Catalunya compta amb 10 aliments amb segell IGP, entre els quals hi ha el Torró d'Agramunt i les Clementines de les Terres de l'Ebre.

La IGP Torró d'Agramunt es concentra en el terme municipal d'Agramunt, de la comarca de l'Urgell. Aquest torró s'elabora a base d'una acurada barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d'ou, i es presenta en tauletes rodones o rectangulars de diverses mides i pesos. Tot això li confereix un lleuger color daurat fràgil i cruixent. El percentatge mínim d'ametlla o avellana és del 46 % al 60 %, segons el torró sigui de categoria extra o suprema.

La IGP Clementines de les Terres de l'Ebre és un símbol de qualitat i confiança per al consumidor, que té la finalitat de protegir i promocionar un producte que aplega unes característiques diferencials: un període de maduresa de les clementines molt prolongat en el temps, gran qualitat gustativa i un color extern taronja molt accentuat i intens. Les Clementines IGP es produeixen a la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre. Podem observar com les condicions climàtiques i de la terra influeixen en l'extraordinària qualitat dels productes, ja que són més sucoses i dolces de l'habitual.

Sergi Aritzeta, que és el segon cop que participa en aquestes jornades gastronòmiques, s'ha format en diferents cuines, dues d'elles amb Estrella Michelin i compta amb diversos reconeixements, com el premi al millor treball de cuina en la 29a edició del concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí de la Federació d'Hostaleria de Lleida. 

El showcooking i menú elaborat per aquest xef ha constat dels següents plats:

  • Núvol d'oliva negra i Torró d'Agramunt amb aroma de clementina
  • Ànec marinat amb Clementina de les Terres de l'Ebre, miso, Torró d'Agramunt i bunyol de rostit
  • Sorbet de Clementina de les Terres de l'Ebre, sèsam negre i Torró d'Agramunt maridat amb kombutxa de Clementina de les Terres de l'Ebre.