Llaminera de porc amb salsa de mistela i fruits secs

La llaminera de porc és una peça de carn magra, és a dir, baixa en greixos, amb la que podem elaborar un munt de plats ja que no té un gust massa accentuat, el que permet que es pugui combinar tant amb ingredients dolços com salats. Al blog teniu publicada la recepta de la llaminera de porc amb chutney de tomàquet i ceba i avui us porto la recepta de la llaminera amb salsa de mistela i fruits secs. En lloc de mistela podeu fer servir vi moscatell o inclús ratafia, que també lligarà molt bé amb el sabor dels fruits secs. La mistela que he fet servir està elaborada amb garnatxa blanca per la Cooperativa Agrícola de Sant Josep de Bot.

Ingredients per a 4 persones:

  • 2 llamineres de porc
  • 2-4 patates depenent de la mida
  • 200 ml de mistela o de vi de moscatell o de ratafia
  • 200 ml de brou de pollastre 
  • 80 grams de fruits secs: festucs, ametlles, pinyons...Avui he fet servir els de la marca Closca.
  • 1 culleradeta de Maicena
  • un parell de branquetes de farigola fresca
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre negre mòlt

Retirem de les llamineres les restes de greix que puguin tenir i les tallem en rodanxes d'uns 5 cm de gruix aproximadament. Les salpebrem i les daurem, banda i banda, en una paella amb una mica d'oli. No cal cuinar-les gaire estona, sols el temps necessari per que agafin color. Aquest tipus de carn no s'ha de cuinar gaire o ens quedarà molt eixuta. Retirem la carn, i en la mateixa paella aboquem el vi i la farigola. Deixem que el vi evapori una mica abans d'afegir la Maicena disolta en una mica d'aigua. Baixem el foc, i continuem la cocció fins que la salsa redueixi a la meitat, remenant de tant en tant. Ens ha de quedar una salsa més aviat espessa. 

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180 graus.

Pelem les patates i les tallem a rodanxes primes. Es recomenable fer servir una mandolina per que totes tinguin el mateix gruix, d'aquesta manera la cocció serà més uniforme. Mentre s'escalfa l'oli, les deixem en remull per que perdin part del midó i axí no s'enganxin durant la cocció. Les escorrem i eixuguem bé per fregir-les quan l'oli estigui ben calent. Acabades de fregir, les deixem sobre una reixeta per que s'escorri l'oli sobrant. 

Piquem els fruits secs i els barregem. Agafem els talls de carn i els distribuïm sobre una safata per anar al forn untada amb una mica d'oli. Pintem la carn amb una mica de salsa i repartim per sobre els frutit secs picats. Afegim un raig d'oli per sobre la carn i la fiquem al forn 8 minuts. Abans de treure-la del forn, comprovarem que la carn està feta punxant-la amb una broqueta, si no surt líquid vermell, la carn està feta.  

Muntem el plat: fem un llit amb les patatas i posem a sobre els talls de llaminera. Repartim per sobre la salsa i una mica de farigola fresca. Servim immediatament.


Recepta, amb variacions, de la revista  Cocina Lecturas.