Patates viudes

A casa som més aviat de cuinar les patates com acompanyament. Bullides o escalivades són delicioses per acompanyar qualsevol plat. Encara que al blog en trobareu unes quantes receptes amb patates, en poques veureu que aquest preuat tubercle sigui l'autèntic protagonista. Per això avui us porto una recepta, que trobareu al Corpus del Patrimoni Culinari Català, on la patata és l'estrella. Un plat econòmic i fàcil de fer, que es pot convertir en plat únic gràcies a l'aportació de proteïna dels ous durs, i on una bona picada d'ametlles, safrà i julivert l'acabarà convertint en un plat de nivell.   


Ingredients per a quatre persones: 
  • 1 -1,2 kg de patates CatPat
  • un parell de grans d'all
  • 2 cebes grans 
  • 200 grams de tomàquet natural tritural
  • mitja copeta de vi ranci
  • oli d'oliva verge extra
  • 4 ous
  • ametlles o avellanes torrades
  • uns brins de safrà
  • julivert
  • sal i pebre negre mòlt

Pelem els alls i la ceba i els tallem ben petits. Posem un bon raig d'oli d'oliva dins de la cassola i aboquem els grans d'all picats. Quan comencin a agafar color, afegim la ceba i la cuinem, a foc suau, remenant de tant en tant, fins que agafi un color marronós. Caldrà una mica de paciència però el resultat pagarà la pena. A continuació afegim el tomàquet, i passat uns minuts, el vi ranci. Deixem que evapori el vi i continuem remenant, de tant en tant, fins que veiem que el tomàquet agafa una consistència semblant a una confitura. 

Mentrestant pelem les patates. Les esqueixem, és a dir, tallem un tros amb l'ajuda d'un ganivet, i l'altra tros el trenquem -així deixaran anar més midó i el suc quedarà més espès-. Aboquem les patates dins de la cassola i les cobrim amb aigua calenta. Salpebrem, i les coem a foc suau durant uns 20 minuts

Posem a coure els ous coberts d'aigua freda. Quan aquesta arrenqui el bull, els deixem coure uns 10 minuts. Els traiem de l'aigua i deixem que es refredin una mica abans de pelar-los. 

Per últim preparem la picada: posem en un morter els fruits secs, els brins de safrà i el julivert i els piquem fins que aconseguim una mena de pasta. Aleshores aboquem una mica del líquid de cocció de les patates i desfem la pasta abans d'abocar-la dins de la cassola, per evitar els grumolls. Afegirem la picada quan hagin passat els 20 minuts de cocció de les patates, remenarem, i deixarem coure 5 minuts més, i fins que les patates estiguin tendres - però que no arribin a desfer-se-. 

Servirem les patates calentes acompanyades dels ous durs.