Pessic de pastanaga i iogurt

Fa uns dies vam anar a Les Arnaules i com sempre faig quan anem a comprar a pagès me'n vaig endur cap a casa uns quants manats de pastanagues. I és que m'agrada molt menjar pastanagues crues i molt més fer pastissos amb elles. Ja sabeu que no me'n puc resistir a un bon pastís de pastanaga, i sempre busco noves versiones, encara que ja tingui el meu pastís de pastanaga preferit

La recepta que us porto avui és de l' Ada Parellada i no té res a veure amb el clàssic pastís de pastanaga de la rebosteria nord-americana. Malgrat portar farina d'ametlla, com porta molta quantitat de pastanaga en proporció, el bescuit no atipa gaire, i a més la cobertura és de iogurt, una opció més lleugera que la típica cobertura amb crema de formatge. El resultat és un pastís tendre, humit i de paladar elegant, que s'ha de menjar fred, el que el fa perfecte per aquests dates. 

Ingredients pel pessic de pastanaga: 

  • 3 ous
  • 100 grams de sucre
  • 200 grams de pastanaga ratllada no gaire fina*
  • 150 grams d'ametlla en pols
  • 15 grams de Maizena
  • 50 grams de rom 
  • el suc (60 ml aprox) i la pell ratllada d'una taronja
  • crocant d'ametlla, opcional

Ingredients per la crema de iogurt:

  • 2 iogurts grecs**
  • 50 ml de nata per muntar 35%MG
  • 50 grams de sucre
  • 1 fulla de gelatina

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 190º.

Mesclem la pell ratllada de la taronja amb el sucre, amb els dits, per aromatitzar-lo. Li afegim els rovells i els batem amb l'ajuda d'una batedora de varetes fins que doblin el seu volum i agafin un to blanquinós. Afegim l'ametlla en pols i la Maizena i després el suc de taronja i el rom. Mesclem bé els ingredients abans d'abocar la pastanaga ratllada. Quan estiguin tots els ingredients ben integrats, muntem les clares a punt de neu i les incorporem a la massa amb moviments embolcallants per evitar que perdin volum.  

Aboquem la massa dins d'un motlle quadrat o rectangular, prèviament greixat o folrat amb paper d'enfornar, i el fiquem al forn 30 minuts, i fins que al punxar el bescuit amb una broqueta aquesta surti neta. Jo he fet servir un motlle rectangular de 20x24 i ha sortit un bescuit d'uns 2 centímetres de gruix. Deixem que el bescuit es refredi abans de desemmotllar-lo.

Per fer la crema de iogurt, primer posem en remull el full de gelatina. Mesclem els iogurts amb el sucre i remenem fins que el sucre es dissolgui. Quan la gelatina s'hagi estovat, l'escalfem uns segons al micro per que s'acabi de desfer abans d'incorporar-la al iogurt. Muntem la nata, només una mica, i la barregem amb el iogurt. Deixem la crema una estona a la nevera i quan hagi agafat una mica de consistència, cobrim amb ella el pessic. Repartim la crema amb l'ajuda d'una espàtula, intentant que tingui el mateix gruix arreu. Fiquem el bescuit a la nevera per que la cobertura agafi més consistència. 

Traiem el pessic de la nevera i el tallem en quadrats o rectangles. Decorem la crema amb crocant d'ametlla o taronja confitada. També la podem decorar amb grills de taronja pelats. Servim el pastís fred.

*En lloc de ratllar la pastanaga també podem fer servir una picadora. Trobo que és més còmode picar la pastanaga que ratllar-la i, a més, picada s'integra millor amb la resta d'ingredient.   

**Us aconsello fer servir un iogurt grec que no tingui un gust massa àcid. Personalment per rebosteria m'agrada fer servir els iogurts de La Fageda, perquè tenen un gust més suau que altres marques.