Albergínies a la planxa i alguna cosa més

A casa quasi sempre cuino l'albergínia al forn. Molt poques vegades la preparo fregida perquè absorbeix molt d'oli. Tot i així, aquest estiu m'he aficionat a fer-la a la planxa. Amb aquesta calor només venen de gust coses lleugeres per menjar, i començava a estar avorrida de tanta amanida. 

L'albergínia a la planxa no té cap secret. La tallem en rodanxes, encara que sí són albergínies més aviat petites, m'agrada tallar-la llarg, a ma o bé amb una mandolina, que és molt pràctica per tallar-les de manera uniforme. Jo les tallo amb un gruix d'uns 4-5mm, però si us agraden una pèl més gruixudes, no hi ha cap problema. 

Si les albergínies són negres us recomano fer-les suar per treure la seva amargor. Si són morades o blanques no cal. Per fer-les suar, les salem força i les deixem sobre una reixeta una mig hora. Després les esbandim sota l'aixeta i les eixuguem amb paper de cuina. 

Quan estigui calenta la planxa, pintem les rodanxes amb una mica d'oli i les marquem - 2 o 3 minuts per cada banda-, depenent de com sigui de gruixuda la rodanxa. Les salem i les servim calentes o tèbies, amanides amb un raig d'oli; també podem afegir un pessic d'herbes aromàtiques, inclús, una mica de salsa al pesto. 


Les albergínies a la planxa són un acompanyament lleuger i saludable tant per la carn com pel peix. Però també les podem fer servir com a primer plat afegint per sobre formatge de rul·lo de cabra esmicolat i una mica del mel. O bé, les podem podem servir tèbies, enrotllades i farcides, per exemple, amb pernil salat i una mica de melmelada de tomàquet, amb salsa de tomàquet i tonyina, o amb formatge de cabra. El fet de que l'albergínia tingui un gust suau fa que combini amb molts ingredients.

Avui com estava a Santpedor, m'he apropat fins a la formatgeria de Cal Cantaré per comprar un formatge de llet de cabra per farcir les albergínies, i m'he emportat el Petricó, amb el que he fet les albergínies enrotllades de la foto, guanyador aquest any d'un Làctium de bronze en la categoria de làctica de cabra.


La formatgeria de Cal Cantaré es troba ubicada als baixos d'una antiga casa de pagès, en una de les cantonades de la plaça Gran del Santpedor. Encara es poden veure les premses de vi i d'oli i les velles tines, on està ubicat el petit obrador on elaboren els seus formatges amb llet crua de ramats de cabres de Súria i d'ovelles de Santpedor. Si volteu per Manresa apropeu-vos fins a Santpedor per veure la formatgeria i tastar els seus formatges. Us ho recomano.