Pastís d'avellana, xocolata i garrofa

Per fer el pastís que us porto avui no farem servir farina de blat. Utilitzarem pols d'avellana - avellana torrada picada ben fina- i farina de garrofa. El resultat és sorprenent: un pastís amb textura de mousse que es fon literament a la boca. Possiblement una de les raons d'aquesta textura és que la massa pórta força xocolata i amb la calor que fa tot es fon....Hauré de tornar a fer el pastís quan les temperatures baixin per comprovar la textura del bescuit sense tanta calor, encara que no se si podré esperar molt de temps a repetir aquest pastís. El sabor de l'avellana de Reus, la xocolata i el toc de la farina de garrofa el fan irresistible!

Si no heu tastat mai la farina de garrofa, aquest pastís és una bona opció per introduir-la a la vostra dieta, ja que és un aliment amb moltes qualitats saludables i de proximitat. També, si podeu, feu servir avellana del país, com l'avellana de Reus, amb Denominació d'Origen Protegida. El seu sabor és inigualable.  

Ingredients pel bescuit:

  • 160 grams de xocolata negra per fondre
  • 75 grams d'avellanes torrades pelades
  • 4 ous
  • 100 grams de sucre morè
  • 125 grams d'oli de girasol
  • 1 iogurt natural
  • 40 grams de farina de garrofa
  • 8 grams d'impulsor químic tipus Royal
  • un pessic de sal
Ingredients per la cobertura:
  • 100 grams de xocolata negra per fondre
  • 60 grams de mantega sense sal
  • un grapat d'avellanes picades
Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Trossegem la xocolata i la fonem al microones en intervals de 20 segons fins aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Deixem que es refredi una mica.

Per fer el bescuit, piquem les avellanes molt fines, amb l'ajuda d'un robot de cuina. 

Mesclem en un bol la pols d'avellanes, amb la farina de garrofa, l'impulsor químic i el pessic de sal.

En un bol més gran, i amb una batedora de varetes, mesclem els ous amb el sucre morè fins doblar el seu volum. Sense parar de batre, afegim a poc a poc l'oli i després el iogurt, una mica batut. Aboquem els ingredients secs i els barregem amb els ous. No cal batre'ls massa, només fins que quedin ben integrats. 

Aboquem la massa dins d'un motlle, prèviament greixat, i l'enfornem 40 minuts i fins que al punxar-lo amb una broqueta aquesta surti neta. Deixem que es refredi una mica el bescuit abans de desemmotllar-lo sobre una reixeta. 

Mentre s'acaba de refredar el bescuit, preparem la cobertura. Posem en un bol la mantega tallada a daus amb la xocolata trossejada. La fiquem al microones en intervals de 20 segons fins aconseguir una crema llisa i sense grumolls. Deixem que es refredi una mica per que no sigui tan líquida, i l'aboquem per sobre el bescuit. Per últim, piquem les avellanes i decorem el pastis amb elles. 

Fiquem el pastís a la nevera per que la xocolata prengui. El traiem una estona abans de portar-lo a taula per servir-lo a temperatura ambient. 


Recepta, amb algunes variacions, de la revista Cuina.