El Forn de Jorba Eixarcolant

El Forn de pa de Jorba està situat a l'Avinguda Canaletes des del 1930, però on passava l'antiga carretera de Barcelona a Madrid. El vam conèixer en una de les edicions del Mercat de les Espècies d'Argençola. Aleshores el forner era en Jaume Teixé, i en la seva parada vam poder tastar una varietat de galetes dolces i salades, a quina més bona. En Jaume era molt conegut per la seva coca de forner i pels seus pans fets amb massa mare, que feia que molts panarres pelegrinessim fins a Jorba per comprar les seves elaboracions. 

En Jaume Teixé va morir víctima del temporal Glòria, però el forn de llenya continua funcionant perquè el col·lectiu Eixarcolant n'ha agafat les regnes per dur a terme un projecte que manté l'essència d'aquest negoci quasi centenari, ampliant la seva oferta amb una selecció de productes de proximitat, i desenvolupant una tasca de divulgació d'un nou model de consum amb consciència social. 


El col·lectiu Eixarcolant és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu fomentar un model de producció, distribució i consum d'aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, recuperant varietats agrícoles tradicionals i espècies silvestres comestibles. Nosaltres els hem conegut mitjançant les activitats que duen a terme, com les Jornades Gastronòmiques de les Plantes Oblidades que fan cada any a Igualada, o pels seus tallers de divulgació sobre plantes silvestres i varietats antigues recuperades a la Fira de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.


El passat mes de juny Eixarcolant va celebrar la inauguració oficial del nou projecte del Forn de Jorba, finançat gràcies a un micromecenatge. Durant la jornada es va poder visitar la seu del col·lectiu i les seves instal·lacions, situades al mateix poble de Jorba, i després es va fer la visitar al nou Forn de Jorba Eixarcolant. 

Al Forn podeu trobar un primer espai per al públic, on està situat el taulell, on comprar les elaboracions del forn i d'altres productes com fruita fresca, sucs ecològics, formatges, fruita seca, melmelades, llavors de varietats recuperades,... i una segona planta, on també es poden trobar pasta seca, begudes alcohòliques, salses, llegums, farines...tots productes de petits productors, de proximitat, i també ecològics. A més hi ha un espai a l'aire lliure per degustar els productes, un petit hort, i una zona de lectura i divulgació. 

El Forn de Jorba Eixarcolant està instaurant un nou model de traçabilitat dels productes que comercialitza per que el consumidor pugui conèixer els ingredients emprats en la seva elaboració, el seu origen, inclús els costos de la seva producció. Una manera de promocionar una compra conscient, que es complementarà amb activitats de divulgació d'aquest model de consum més sostenible.  


Us recomano que aneu d'hora per poder esmorzar tranquilament al seu pati i després, amb la panxa plena, aprofiteu per omplir el cistell amb productes de l'hort, de proximitat i ecològics. 

Si voleu estar informats sobre les activitats que organitza el col·lectiu Eixarcolant les podeu consultar a la seva pàgina web. Trobareu informació sobre la propera Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que es celebrarà el proper 17 de setembre a Igualada.