Un capvespre tastant vins i olis del Violinista

Fa uns dies vam fer una gran descoberta molt a prop de casa, a la mateixa província de Barcelona. A vegades cósta imaginar que després de quilòmetres conduïnt per una de les comarques més industrialitzades de Catalunya, els blocs de pisos i els polígons industrials quedin enrere, i les oliveres, les vinyes i els camps de cereals omplin el paisatge, amb la muntanya de Montserrat de teló de fons. I és que no només la muntanya de Montserrat amaga secrets. Al seus peus hi ha també un petit tresor, un espai rural únic, on pagesos, pastors i petits productors treballen dia a dia i tenen cura del territori. És el Parc Rural del Montserrat

Entre els productors que treballen en aquest entorn rural que s'estèn per poblacions de quatre comarques catalanes, està l'Eudald que fa cinc anys va fer realitat el seu somni d'elaborar vins i olis a la finca Mas Marquet, situada entre Piera i Hostalets de Pierola. 

Encara que no venia de família de pagès, va començar a treballar les terres d'altres pagesos que per l'edat les havien abandonades, i que van transmetre-li els seus coneixements per tirar endavant aquest projecte anomenat El Violinista, en memòria d'aquella persona que per tocar el seu violí va rebre en pagament les oliveres amb les que l'Eduald ara elabora els seus olis, un amb la varietat arbequina, i un altra amb vera del Montserratí, una varietat autòctona de la zona, amb la que es produeix un oli no tan dolcenc com l'arbequina, amb un sabor amb tocs herbacis i un pèl picant. 

L'elaboració dels vins va ser un projecte posterior en el qual l'Eduald es va ficar de ple mogut per la crisi del preu del raïm, provocat pels grans cellers que malpaguen al pagesos pel seu raïm, raó per la qual petits productors han decidit elaborar els seus propis vins per poder continuar treballant la terra.  

L'Eduald ha recuperat vinyes velles i ha plantat nous ceps amb els que elabora vins naturals, sense gairebé sulfits, i escumosos ancentrals -elaborats amb un sola fermentació i sense sucres afegits-. Són vins personals, amb els que es diferencia dels grans productors, i que elabora en un viver de petits productors a Pacs del Penedès. 

Els seus vins són un homenatge a persones que li han ajudat, d'una manera o altra, a tirar endavant el seu projecte, i els ha anomenat amb expressions típiques d'aquelles persones. Així trobem que els seus vins s'anomenen el Joc d'Ous, elaborat amb macabeu de vinyes velles, l'Escolta'm, un rosat de macabeu i ull de llebre o el Tot ho farem, un monovarietal de parellada. Els ancestrals s'anomenen Osti tu, un cupatge de macabeu i ull de llebre i el Ja t'ho deia fet amb parellada. 

Elabora unes 3.000 ampolles a l'any, i és un producte exclusiu de la zona, així que només el podreu comprar a través de la seva botiga on line o bé visitant l'agrobotiga, situada a l'entrada de Mas Marquet, l'excusa perfecta per visitar la finca, passejar entre vinyes, i tastar els seus vins a copes acompanyats amb embotits i formatges elaborats a la comarca. 

També -si el reserveu amb prou antel·lació- podreu gaudir d'un espai màgic situat entre vinyes, un antic safareig ara reconvertit en un espai chill-out on podreu assaborir els vins d'El Violinista al capvespre. Tota una experiència que no us podeu perdre.

Viu l'experiència aquest estiu de degustar els vins i els olis d'El Violinista a peu de vinya al Parc Rural del Montserrat.