Mandonguilles de bròcoli amb salsa de tomàquet i alfàbrega

Aquest cap de setmana hem voltat pel Baix Llobregat. Estem en plena temporada de cireres i hem recuperat el nostre costum d'anar a les fires de la cirera que organitzem les poblacions de l'anomenat "cinturó de les cireres del Baix Llobregat": Sant Climent de LLobregat, Santa Coloma de Cervelló, el Papiol i també Torrelles del Llobregat. 

Com estàvem a prop de Santa Coloma de Cervelló, hem aprofitat per anar al mercat de pagès de la Colònia Güell i ens en firat comprat verdura conreada al Parc Agrari del Baix Llobregat. 

Amb el bròcoli he preparat unes mandonguilles que s'acompanyen amb una salsa de tomàquet i alfàbrega que està per llepar-se'n els dits. El secret està dedicar-li temps a la salsa fins que agafi una textura semblant a la confitura. El toc de l'alfàbrega fresca és un plus. 

Ingredients:

  • 200 grams de bròcoli ratllat cru
  • 30 grams de pa ratllat + 20 grams més per arrebossar les mandonguilles
  • 30 grams de formatge ratllat tipus Grana Padano o Parmesà
  • 1 ou
  • 1 cullerada d'herbes provençals
  • 2 dent d'all
  • 300 grams de tomàquet triturat
  • 1 ceba mitjana
  • 2 culleradetes de melmelada de pebrot
  • alfàbrega fresca
  • julivert fresc
  • sal i pebre negre mòlt
  • oli d'oliva verge extra

Encenem el forn, a dalt i a baix a 180º.

En un bol mesclem el bròcoli ratllat - només ratllarem les flors del bròcoli i descartarem els troncs-, una dent d'all ben picada, 30 grams de pa ratllat, 30 grams de formatge ratllat, la cullerade d'herbes provençals, el julivert picat i l'ou, batut. Salpebrem els ingredients i els barregem, primer amb una forquilla, i després a ma fins aconseguir una pasta amb la que poguem fer les mandonguilles sense que se'ns desfacin.  Amb aquestes quantitats a mi m'han sortit 10 mandonguilles d'uns 28-30 grams cadascuna. 

Greixem amb una mica d'oli una safata per anar al forn. Arrebossem les mandonguilles amb la resta del pa ratllat, les posem a la safata i les enfornem uns 20 minuts, girant-les als 10 minuts per que l'arrebossat agafi color.  

Mentrestant preparam la salsa de tomàquet i alfàbrega. Posem un bon raig d'oli en una cassola i abans de que s'escalfi l'oli aboquem una dent d'all ben picada. Afegim la ceba tallada ben petita i la cuinem a foc lent fins que transparenti i comenci a agafar color - compte que no se'ns cremi-. Afegim el tomàquet triturat i les dues culleradetes de melmelada de pebrot. Continuem la cocció a foc suau, remenant de tant en tant, i fins aconseguir que la salsa agafi una textura semblant a una confitura. Afegim unes fulles d'alfàbrega fresca i salpebrem al nostre gust. Reservem la salsa calenta fins el moment de servir-la a taula. 

Podem servir les mandonguilles i la salsa per separat i que cadascun es posi la quantitat de salsa que vulgui o bé podem servir les mandonguilles sobre una safata coberta amb la salsa de tomàquet, i decorada amb fulles d'alfàbrega fresca.


Recepta, amb variacions, de Cocina Lecturas