Fideus rossejats de La Mar de Dones

Ara fa uns dies que es va fer la darrera ediciĆ³ de FiraApat a Tarragona. De tots els estands que hi havien ens va cridar especialment l'atenciĆ³ l'estand de la cooperativa La Mar de Dones. Es tracta d'una cooperativa de treball associat, sense Ć nim de lucre, que va nĆ©ixer a Can Ciriaco, una famĆ­lia de pescadors arrelada a la costa brava des de 1782. La seva feina va comenƧar l'any passat i ja han rebut el Reconeixement CoopCat 2021 com a Cooperativa jove i innovadora


Aquesta cooperativa treballa per donar visibilitat a la dona en el mĆ³n pesquer, per fer perviure l'ofici de pescador i lliutar contra la degradaciĆ³ actual de la mar MediterrĆ nia. Aquest fet preocupant les ha dut ha mobilitzar-se per conscienciar  d'aquesta problemĆ tica, especialment pel que fa als plĆ stics, que els pescadors recullen a les seves xarxes dia sĆ­, dia tambĆ©. El seu objectiu Ć©s aconseguir una reducciĆ³, i fins i tot l'eliminaciĆ³ d'aquest impacte negatiu tant al mar com al litoral. Per aixĆ² duen a terme accions i propostes que ofereixen a la ciutadania, les empreses i les institucions.

Per aconseguir fons per tirar endavant aquest projecte, elaboren un excel·lent fumet totalment natural amb la recepta de l'avia Carme.  El fan com abans, amb peix fresc del port de PalamĆ³s, dels pescadors de la casa, i amb productes de la terra de proximitat.  Amb aquest fumet ens han ensenyat a fer algun plat tĆ­pic de pescadors, com els fideus rossejats que us proposem, i que no hem de confondre amb la coneguda fideuĆ . 


La caracterƭstica del plat estƠ en el fet de fregir els fideus en una paella (rossejar), o una cassola, amb oli d'oliva i desprƩs coure'ls amb brou de peix. Sovint el brou Ʃs el sobrant de preparar un altre plat tƭpic de la barca, com el peix amb patata, que es cola per evitar les espines, i que s'aprofita pel rossejat.

Ingredients per a 4 persones
  • 500 grams de fideus del nĆŗmero 2.
  • 1 litre de fumet La Mar de Dones.
  • 5 o 6 grans d'all.
  • Oli d'oliva.
  • Sal. 
Comencem fregint els fideus amb oli abundant. El secret estĆ  en que fregim els fideus, no els torrem, per aixĆ² cal ser generosos amb l'oli, perĆ² sense que els fideus hi acabin nedant. Han d'agafar un color marronĆ³s fosc. 

Mentrestant, aixafem els alls amb la ma de morter juntament amb una mica de sal i oli, com si anĆ©ssim a fer un allioli, perĆ² sense necessitat de lligar-ho. Un cop a punt, ho barregem amb els fideus.

Quan els fideus hagin agafat un color torrat, hi afegirem el fumet de peix, que tindrem bullint, i ho deixarem coure 10 minuts a foc alegre. Apagarem el foc i ho deixarem reposar una estona fins que els fideus quedin de punta. 

Els fideus no necessiten res mĆ©s. SĆ³n aixĆ­ de senzills de fer. En el meu cas, tenia una sĆ­pia que havia sobrat d'un altre plat i la vaig afegir, perĆ² aixĆ² seria una variaciĆ³ poc ortodoxa d'aquest plat tĆ­pic tradicional.