Nova edició de la Fira de la Botifarra de La Garriga

Aquest cap de setmana es celebra la Fira de la Botifarra de La Garriga, una fira que promociona la cansaladeria local i els productes agroalimentaris de qualitat de la comarca del Vallès Oriental. 

Entre les diferents propostes que trobareu hi ha la Mostra de cansaladers amb tastos i activitats per donar a conèixer com s'elabora el producte estrella de la fira, la botifarra, i venda de productes cansaladers singulars de La Garriga, comercialitzats sota la marca col·lectiva Botifarra de la Garriga

També trobareu la Mostra agrària on diferents productors de l'Associació Agrària de La Garriga descobriran als visitants de la fira mitjançant tallers i conferències la riquesa agroalimentària de la vila, amb la mongeta del ganxet com un dels productes més representatius. I enguany com a novetat també hi haurà la Mostra de formatges artesans del Vallès Oriental, una proposta per descobrir la complerta varietats de formatges del territori. 

L'espai polivalent ubicat a la Plaça Can Dachs acollirà la major part de les activitats gastronòmiques de la fira, i s'ha inaugurat aquest matí amb un maridatge d'embotits artesans de les comarques gironines amb vins dolços de la ma de cuiner Pep Nogué, ja que enguany a la fira també participen altres territoris convidats per donar a conèixer els seus embotits més identitaris.

Acompanyat pels elaboradors d'Embotits Gori, de Sant Privat de Bas i de Can Fanera, de la Cellera del Ter, hem tastat diferents tipus d'embotits artesans cuits i curats mentre en Pep Nogué ens descobria, entre d'altres coses, com el clima determina la manera d'elaborar embotits d'un territori, així com el temps de curació; com és d'important la qualitat de la matèria primera per elaborar embotits de qualitat, sent la carn de les femelles i porcs castrats de raça Duroc, i de més de 110kg en canal la més preuada; com els sucres, com la sacarosa o els derivats de la lactosa serveixen per curar els embotits i evitar que es facin malbé, entre d'altres curiositats del món dels embotits artesans.

Entre els embotits que hem pogut tastar, hi havien dos amb el segell Girona Excel·lent 2021, la baiona de coll d'Embotits Gori, i la botifarra de fetge de Can Fanera. Altres embotits que hem degustat han estat el fuet, la botifarra cuita o la de perol, i d'altres més desconeguts, com la llonganissa de culana, el peltruc o la bufa. 

Si voleu descobrir més sobre els productes alimentaris artesans que s'elaboren al territori, degustar-los i emportar-vos-els a casa, demà encara esteu a temps de visitar la Fira de la Botifarra de La Garriga. A més hi han programades visites guiades per descobrir el patrimoni cultural d'aquesta vila del Vallès Oriental. A la pàgina web de la fira podeu consultar totes les activitats  organitzades.