Pastís de formatge amb xocolata blanca i maduixots

Si us agraden els pastissos de formatge, benvinguts a aquest blog!. En trobareu un munt de receptes de pastissos de formatge, la majoria dolços, per també de salats: amb xocolata, sense xocolata, amb fruita, amb verdures....Els pastissos de formatge, per regla general, són molt agraïts perquè són molt fàcils de fer i s'elaboren amb ingredients que segur que teniu al rebost. A més les combinacions són infinites. 

La recepta que us porto avui és ideal per als més llaminers de casa, perquè un dels principals ingredients és la xocolata blanca que li aporta molta dolçor. Per això és ideal menjar-lo sol o acompanyat de trossos de fruita fresca de temporada macerada en vinagre o suc d'algun cítric i una mica sucre. 

Ingredients per la base (opcional):

  • 120 grams de galetes Lotus
  • 30 grams de coco ratllat
  • 50 grams de mantega fosa
Ingredients pel pastís:
  • 300 grams de xocolata blanca per fondre
  • 250 grams de formatge en crema tipus Philadelphia
  • 2 ous grans
  • 150 grams de nata líquida per muntar (35%MG)
  • mitja culleradeta de vinagre de poma o suc de llimona
  • la ratlladura de la pela de mitja taronja
  • mitja culleradeta d'essència de vainilla
  • maduixots
  • una culleradeta de sucre blanc
  • Agredolç de Porto de Castell de Gardeny-Badia Vinagres

Posem en un bol la nata líquida i la mitja culleradeta de vinagre de poma, remenem, i esperem una mig hora abans de fer-la servir. Amb aquests dos ingredients elaborarem un sustitut de la crema agra que fa servir la recepta original.

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 160 graus.

Aquest pastís es pot fer amb la base o sense. Encara que la majoria de bases només porten galetes i mantega us aconsello afegir sempre una mica de coco ratllat i no posar molta quantita de mantega. És millor que la base es desfaci una mica que no quedi massa dura o enfarfegui molt perquè porta molta mantega - recordeu que la mantega amb el fred s'endureix-

Si opteu per fer el pastís amb la base començarem ficant les galetes dintre d'una bossa de plàstic i trinxant-les amb l'ajuda d'un corró. Una vegada trinxades les posem en un bol amb el coco ratllat i la mantega fosa i ho mesclem tot bé. Repartim la mescla sobre la base del motlle que anem a fer servir. Per que quedi compacte, la premem amb la base d'un got ample. La fiquem a la nevera mentre treballem amb la resta d'ingredients.  

Posem en un bol 250 grams de xocolata blanca tallada a trossos grans i el fiquem al micro en intervals de 30 segons i fins que aconseguim una crema llisa i sense grumolls. Els altres 50 grams de xocolata els tallem en trossos petits i els reservem.

En un bol gran batem el formatge en crema amb una batedora de varetes, encara que aquesta recepta també la podeu fer a ma amb l'ajuda d'una espàtula. Afegim un a un els ous, i després la nata líquida, la ratlladura de taronja, l'essència de vainilla i per últim la resta de xocolata tallada en trossos petits. Mesclem bé els ingredients fins aconseguir una crema sense grumolls. L'aboquem dins del motlle i l'enfornem entre 40-50 minuts i fins que la superfície del pastís hagi agafat color, i quan premem el centre del pastís amb el dit notem que aquest té una mica de consistència. Traiem el pastís del forn i el deixem refredar sense desemmotllar-lo. Després el fiquem a la nevera mínim 4 hores. Passat aquest temps ja el podrem desemmotllar. Us aconsello degustar el pastís de formatge a temperatura ambient o un pèl fred de nevera.

Mig hora abans de servir-lo, tallem els maduixots i els posem en un bol amb el sucre i unes gotes de Agredolç de Porto - també podeu fer servir vinagre de poma-. Just abans de servir el pastís a taula, repartim per sobre els maduixots macerats en sucre i vinagre. 
 
Recepta adaptada del llibre Sucre del Yotam Ottolenghi.