Què hi ha darrera d'un got de llet? L'Experiència #Aprop de Llet Nostra.

Aquest cap de setmana hem fet una visita molt especial a Monells, al Baix Empordà. No ha estat la típica visita a una granja lletera, on pots veure les instal·lacions i pots donar de menjar als vedells. Ha estat una visita molt diferent: L' Experiència #Aprop de Llet Nostra et descobreix què hi ha darrera d'un got de llet elaborat en una de les granges de la cooperativa catalana Llet Nostra.


L'Experiència #Aprop ens proposa visitar una granja molt especial de vaques frisones. Molt especial perquè és també un centre de recerca gestionat per l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia  Agroalimentàries). L' Estació de Vacum de Monells (EVAM) no sols produeix llet de gran qualitat sinó que també és un centre de referència en recerca, experimentació i divulgació sobre la producció, transformació i consum de la llet, únic a Catalunya i al sud d'Europa. Amb la seva investigació contribueix a que les explotacions ramaderes petites i mitjanes del nostre país produeixin sota els criteris de sostenibilitat, benestar animal i eficiència econòmica. 


L'Experiència #Aprop va adreçada al públic en general a partir dels 10 anys, i vol donar a conèixer la important tasca dels ramaders, i en general del sector primari, en la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori, perquè els pagesos fan molt més que produir aliments, també tenen cura del territori. 

L'Experiència #Aprop comença amb una visita guiada per la granja, seguida d'un audiovisual i finalitza amb un tast de productes Llet Nostra. La reserva la pots fer des de la pàgina web de Llet Nostra


De la ma del nostre guia, en Marc, hem descobert tot el que cal tenir en compte per poder produir un got de llet: com el clima, que afecta a la producció de llet de les vaques o determina el moment òptim per llaurar els camps de conreu; les extensions de camps conreats que hi han al voltant de la granja, on creix el farratge amb que s'alimenten les vaques, i que té un ecosistema propi; com una explotació ramadera contribueix a la sostenibilitat del territori; com s'alimenten les vaques i quins cuidats reben al llarg de la seva vida a la granja; com s'aprofiten els fems per fer compost i adobar el camps de conreu; com es fa la recerca per millorar l'eficiència econòmica d'una granja respectant el benestar dels animals; com es tracta un producte viu com la llet des de que es munyeix la vaca fins que arribar a la nostra cuina. Un interessant recorregut que posa en valor tota la feina que hi ha darrera la producció de llet a casa nostra.   


Conèixer què hi ha darrera d'un got de llet ens fa entendre millor la gran tasca que desenvolupa el sector primari del nostre país. Un sector essencial que denuncia a diari la incomprensió i l'abandonament que pateix per part de les administracions i dels governs estatals i autonòmics. Un sector que com a consumidors podem recolzar consumint els seus productes. Perquè consumint productes elaborats aquí també fem país.