Primera Festa de l'Oli del Peudemont de Montserrat

Avui diumenge s'ha instal·lat a la Plaça del Pati de Can Casas, al Bruc, el Mercat de l'Oli de les varietats montserratines Vera i Palomar que creixen als peus de la muntanya de Montserrat. Aquesta ha estat una de les activitats de la primera edició de la Festa de l'Oli del Peudemont de Montserrat, que també ha organitzat una ruta en bicicleta des del Bruc i fins a Collbató, amb tast d'oli novell i visita al Centre d'Interpretació de l'Oli de Collbató, i una sessió de cuina en directe amb el xef Jordi Llobet, que ha elaborat diferents plats amb les varietats d'oli que s'elaboren al Parc Rural del Montserrat

El Bruc està situat a la comarca de l'Anoia, al peu de la muntanya de Montserrat, i ha estat històricament una població eminentment agrícola, sent un dels seus productes més conegut, l'oli d'oliva. Actualment disposa d'unes 170 hectàrees productives d'oliveres de les varietats tradicionals de la zona, Vera i Palomar, i de la varietat Arbequina. La varietat d'oliva Vera que es conrea en aquesta zona és diferent de la que es conrea al Vallès, per això se l'anomena Vera del Montserratí.

Per descobrir el paisatge d'oliveres que s'estén als peus de Montserrat, s'ha organitzat la Ruta de l'Oli, una ruta guiada amb bicicleta que s'ha iniciat a la mateixa Plaça del Patí de Can Casas al Bruc i que ha arribat fins a Collbató, amb visita al Centre d'Interpretació de l'Oli, instal·lat a l'antic moli d'oli del municipi. La voluntat del consistori del Bruc, en col·laboració amb l'ajuntament de Collbató, és instal·lar panells informatius al llarg del recorregut d'aquesta ruta per donar a conèixer al visitant l'important patrimoni agrícola de la comarca i el seu atractiu turístic. 

I al llarg del matí també hem pogut gaudir de la cuina en directe del xef bagenc Jordi Llobet, guanyador d'una estrella Michelin quan treballava al restaurant El Cingle de Vacarisses sent cap de cuina, amb Montse Estruch com a xef. També va guanyar el segon premi al Millor Cuiner d'Espanya al 2008, i una altra estrella Michelin al 2013 com a xef al restaurant l'Ó de Mon Sant Benet. Actualment és propietari de l'Escola Espai Gastronòmic Jordi Llobet a Manresa. Defensor de l'essència de la cuina catalana i del producte de proximitat, ha elaborat diferents plats al llarg de la sessió, com les croquetes de pollastre pota negre amb allioli d'all negre, un arròs amb pèsols i pollastre, cocotxes al pil-pil i dues versions renovades del clàssic pa amb oli i xocolata. 

L'Ajuntament del Bruc ha estat un dels impulsors del Parc Rural del Montserrat, una eina per preservar, gestionar i dinamitzar l'espai rural que envolta Montserrat. Dins del parc treballen pagesos i productors artesans que elaboren formatges, productes de l'hort, carn dels boscos de pastura, vins... S'està treballant per posar en marxa un mercat de productors del Parc Rural del Montserrat, que esperem veure ben aviat, per donar visibilitat als productors i pagesos que treballen al parc i apropar-los al consumidor final. 

Consumint producte de proximitat ajudem a mantenir el territori i evitem l'abandonament del món rural. I és que és molt important la tasca d'aquests productors per la preservació del territori, segons Jordi Vendrell de la Fundació Pau Costa, que treballa per la prevenció i extinció d'incendis forestals. Els productors que treballen al món rural eviten  que s'estengui la massa forestal sense control, i amb la diversitat de conreus ajuden a mantenir la biodiversitat del territori.