Demostracions d'oficis tradicionals a Guimerà

Durant els caps de setmana del mes de febrer teniu l'oportunitat de descobrir oficis artesans com l'assecatge d'embotits o l'elaboració d'oli amb molí de pedra, a Guimerà, a la comarca de l'Urgell.

Una de les visites és a Cal Francesc, situat a la Plaça Major de Guimerà. La tenda la va fundar el seu besavi a l'any 1910, Francesc Boleda, provinent de Sant Hilari Sacalm, que fins aleshores s'havia dedicat al món de la pastisseria i que a l'arribar a Guimerà es va convertir en cansalader. Des d'aleshores la família s'ha dedicat a l'elaboració de productes derivats del porc, com la botifarra fresca, la botifarra blanca, la botifarra negra amb ceba i pinyons, el xoriço picant, la sobrassada, la cansalada rotllada, la tupina -carn confitada en oli-,....i el producte estrella, el fuet. 

Gràcies a la manera en que estan construïdes les cases a Guimerà, en vertical, a sota la tenda Cal Francesc té la zona d'assecatge dels embotits, ja que l'aire fresc entra pels finestrals que donen al carrer de sota. Tots els productes s'elaboren de manera totalment artesanal, amb carn de porc provinent de la comarca de la Selva. Durant la visita podreu aprendre una mica més sobre el procès d'elaboració dels embotits, veure la sala d'assecatge i acabar fent un tast dels embotits més típics de Cal Francesc. Els seus productes es podem comprar a la tenda de Guimerà i també a la que tenen a Tàrrega.  

Davant de Cal Francesc trobareu el forn de pa d'Isidre Vives, Mestre Artesà Alimentari, on podreu comprar pa de pagès amb IGP (Indicació Geogràfica Protegida).

La següent visita és a Olis Can Jan, productors d'oli des de 1928, que elaboren oli d'oliva verge extra amb olives de la varietat arbequina, mitjançant el sistema tradicional del molí de pedra, amb una primera pressió en fred i per decantació natural. La visita s'inicia amb un petit vídeo que ens ajudarà a conèixer una mica més sobre el procès d'elaboració de l'oli d'oliva verge extra; a continuació veurem la maquinària i el molí de pedra, i acabarem la vista fent un tast d'oli. Després podeu aprofitar per comprar oli al mateix molí. 

Les visites duren aproximadament mig hora cadascuna, són gratuïtes, i es fan els caps de setmana del mes de febrer, prèvia reserva des la pàgina de Viu Guimerà.

La proposta ha nascut de l'Associació Viu Guimerà, un projecte de participació ciutadana creat durant la pandèmia, que té com a objectiu principal canviar la tendència demogràfica de Guimerà, incrementant la població i la qualitat de vida de les persones que hi viuen o s'hi estan, promovent la millora de diferents àmbits com els serveis, l'economia local i el turisme, entre d'altres. L'associació només compta amb el finançament dels socis. i moltes de les activitats es fan de manera altruïsta.

Una altra de les iniciatives de l'associació és l'elaboració de vi, fet amb raïm de vinyes de secà de Guimerà, a més de 550 metres d'alçada, a la subzona vitivinícola de la Valls del Riu Corb, sota la DO Costers del Segre. El vi blanc Viu Guimerà s'elabora amb la varietat macabeu i el vi negre amb ull de llebre.  El projecte no només vol engrescar als petits viticultors guimeranencs sinó també ajudar econòmicament als comerços i restaurants del poble. 

No podeu marxar sense visitar Guimerà, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional pel valor de l'entramat dels carrers medievals d'aquesta vila construïda en vertical, els quals s'enfilen fins a la torre de guaita del castell del segle XI  i l'esglèsia del segle XII, amb un retaule d'alabastre dissenyat per l'arquitecte modernista Josep Maria Jujol. Molt recomanable és també la visita a les restes del convent de Vallsanta, del segle XIII, a les afores del poble.

Guimerà està situal a la Vall del riu Corb, un entorn amb un gran interès natural, amb un paisatge típicament mediterrari d'oliveres, vinyes, ametllers, boscos i horts, i un important patrimoni històric. A la pàgina de la Vall del Corb trobareu tota la informació necessària per descobrir tots els tresor que s'hi amaguen.