Lluç amb salsa de calçots al forn

La recepta que us porto avui va començar sent una recepta d'aprofitament per donar sortida a uns calçots cuits que van sobrar d'un dinar i un parell de lloms de lluç que voltaven pel congelador. Després s'ha convertit en una recepta que fem tot sovint, perfecta per preparar un deliciós plat de peix en un moment. El que més feina pot portar és l'elaboració de la beixamel, però aquesta salsa feta a casa dóna molt de gust al peix blanc més avorrit. El punt dolç dels calçots i la textura un pèl cruixent del festucs acabaran d'arrodonir el plat.

Ingredients: 

  • 4 talls de lluç, poden ser lloms, rodanxes o cues 
  • 12 calçots, cuits o crus
  • festucs crus
  • formatge parmesà ratllat
  • 25 grams de mantega
  • 25 grams de farina
  • 1/2 litre de llet sencera 
  • un pessic de nou moscada
  • sal i pebre blanc mòlt

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 200º.

Posem en una paella la mantega i quan es desfaci afegim els calçots, pelats i tallats en rodelles, i els cuinem fins que estiguin tendres. Si ja els tenim cuits, els saltem només un parell de minuts. Retirem uns quants trossos de la paella, per decorar el plat, abans d'afegir la farina. L'aboquem a poc a poc i remenant constantment per evitar que es facin grumolls. Passats uns minuts i sempre vigilant que no se'ns cremi la farina, afegim la llet calenta, a poc a poc, sense parar de remenar fins que arrenqui el bull. Abaixem el foc al mínim, i continuem la cocció de la salsa un 15 minuts aproximadament. Afegim la nou moscada i salpebrem. Per aquest plat us aconsello que us quedi la beixamel més aviat espessa. Passem la salsa amb els calçots per la batedora per obtenir una crema sense grumolls. 

En una safata per enfornar, cobrim la base amb una mica de beixamel, i repartim per sobre les peces de lluç. Les cobrim amb la beixamel i després repartim per sobre els calçots que hem reservat abans, els festucs trinxats, i una mica de formatge parmesà ratllat. Enfornem el peix entre 8-10 minuts, depenent del gruix de cada peça, comprovant que el peix estigui cuit abans de treure'l del forn. En cas de dubte, li podeu fer un petit tall a una de les peces per comprovar si està cuita per dins. Servim immediatament.