Coca de ratafia

Avui us porto un petit tresor, la recepta de la Coca de ratafia de la meva neboda Marta. La vaig provar i de seguida li vaig demanar la recepta, perquè era dels dolços més bons que mai havia tastat: una coca deliciosa que se't desfà literalment a la boca. Quan me la va donar, al final de la recepta hi havia un petit advertiment: no posar els pantalons a la rentadora que s'encogeixen... Des d'aquell dia he fet moltes vegades aquesta deliciosa coca, que sempre desapareix en un tres i no res...i sí, des d'aleshores els pantalons no han parat d'encongir-se. C'est la vie!

Ingredients: 

  • 105 grams de farina d'ametlla
  • 75 grams farina de fajol
  • 20 grams de farina d'arròs
  • 10 grams d'impulsor químic Royal
  • 200 grams de sucre blanc
  • 3 ous
  • 50 grams de ratafia i una mica més si posem panses a la coca
  • 50 grams d'oli d'oliva verge extra suau tipus arbequina
  • 50 grams de llet
  • opcional, un grapat de panses de Corint

Encenem el forn, a dalt i a baix, a 180º.

Si volem afegir panses a la coca, les posem en remull amb una mica de ratafia, millor d'un dia per un altre.

Mesclem les tres farines amb l'impulsor químic i les reservem. 

Separem els rovells de les clares i muntem aquestes últimes a punt de neu, afegint poc a poc 50 grams de sucre. Us ajudarà si les munteu amb una batedora de varetes.

Batem els rovells amb els 150 grams de sucre restant fins que obtinguem una crema homogènia i sense grumolls.  Afegim la ratafia, la llet i l'oli, i quan tots els ingredients estiguin ben integrats afegim les farines, mesclant-les amb una espàtula amb moviments embolcallants. A continuació afegim les clares muntades a punt de neu i fem el mateix per evitar que perdin volum. 

Folrem un motlle amb paper per enfornar. Aboquem la mescla dins del motlle, repartim per sobre les panses, i el fiquem al forn uns 30 minuts i fins que, al punxar-lo amb una broqueta, aquesta surti neta.

Deixarem que es refredi la coca abans de desemmotllar-la. 

També podeu ruixar la coca una mica més de ratafia just acabada de sortir del forn i espolvorejar-la amb una barreja de nous picades, farina d'ametlla i sucre morè. De totes les maneres està deliciosa.