Visita a la formatgeria Cal Pujolet

Amb l'arribada de la crisi provocada per la fil·loxera els monjos de Montserrat van permetre als pagesos d'algunes nuclis propers al monestir - Marganell, Sant Cristòfol a Castellbell i el Vilar i el raval del serrat de les Cametes- poder vendre el que conreaven als peregrins que visitaven Montserrat. A l'inici eren principalment  productes de l'horta, però com era tradició que els pagesos tinguessin petits ramats de cabres, també van començar a vendre mató, que es venia a tall, embolcallat amb fulles de col fresca dels seus propis horts. 

Qui elaborava el mató i el pujava a peu per costeruts camins fins als peus de la basílica eren les dones pageses, raó per la que es coneixia el mercat com el de les Pageses de Montserrat. Amb el pas del temps l'elaboració del mató de Montserrat s'ha anat especialitzant, fins a aconseguir reconeixement legal mitjançant el registre de la marca Mató de Montserrat.

Avui en dia trobareu els descendents d'aquelles famílies a les parades ubicades a la carretera d'accès al monestir, y són els únics amb dret per herència per vendre allà mató de Montserrat i d'altres productes que han de ser d'elaboració pròpia. 

Al Marganell només en queden quatre famílies matonaires, una d'elles és Can Pujolet. La cinquena generació elabora actualment el mató de Montserrat i altres formatges en uns instal·lacions ubicades molt a la vora de l'ermita de Sant Esteve de Marganell, del segle XIII, en una edificació rehabilitada. La formatgeria disposa d'una caldera de biomassa on cremen restes de fusta dels boscos del voltant. Això els permet ser més sostenibles i ajuda a mantenir nets els boscos del voltant. Fan visites guiades a les seves instal·lacions amb reserva prèvia. La visita inclou un tast dels seus productes. 

A Cal Pujolet tenen un ramat d'ovelles, que també ajuda a mantenir net el sotabosc. Amb la seva llet elaboren alguns dels seus productes. La resta s'elaboren amb llet de vaca i cabra que compren a productors del zona. A banda del mató de Montserrat també elaboren formatge fresc, madurat i de pasta tova, tipus camembert i blau. Per als més llaminers, flams i pastissos de mató. 

El procés d'elaboració del mató de Montserrat no ha variat amb els anys, però ara en lloc de bullir la llet en una olla ho fan en un pasteuritzador, que escalfen amb la caldera de biomassa. Després amatonen o quallen la llet, la remenen i la tallen amb una lira. La deixan reposar sobre una escorredora coberta de gasa per que deixi anar el xerigot, i per últim, refreden el mató. 

A la seva pàgina web podeu trobar tots els productes que elaboren i que reparteixen a domicili a poblacions properes, a banda de poder-los trobar a les parades ubicades a dalt de Montserrat.

Si voleu conèixer una mica més sobre el mató de Montserrat, us deixo aquí l'enllaç a una publicació del Rebost del Bages que parla sobre la història i l'elaboració d'aquest tradicional formatge fresc català.