Després de més de dos mesos sense publicar una recepta d'arròs, ja tocava publicar-ne una de nova, no trobeu? A més, amb aquesta inaugurem oficialment la temporada de carxofes a casa, ja que dissabte vam anar expresament fins al Mercat de Pagès de Gavà per comprar carxofes i calçots de Gavà, encara que feien tan de goig les parades que vam tornar a casa ben proveïts de verdures per tota la setmana.
A la pàgina web de Turisme del Baix Llobregat podeu trobar tots els mercats de pagès que es celebren el cap de setmana. Una bona excusa per visitar el Baix Llobregat i omplir el rebost de producte fresc i de temporada.
Ingredients per a dos persones:
- 2-3 carxofes depenent de la mida
- 160 grams d'arròs bomba
- 1 dent d'all
- 1 bitxo picant sencer
- 100 grams aprox de tomàquet natural triturat
- 40 grams de virutes de pernil del bo, si pot ser ibèric millor
- 3/4 l de brou de pollastre
- oli d'oliva verge extra
- sal i pebre negre mòlt
- julivert fresc
Pelem les carxofes, les tallem a octaus i retirem el borrisol del cor. Omplim un bol gran amb aigua freda per posar les carxofes a mida que les anem tallant. Posarem dins de l'aigua un grapat de julivert fresc per evitar que s'oxidin. Si no teniu julivert podeu fer servir una mica de suc llimona.
En una cassola posem un raig d'oli d'oliva i aboquem les carxofes. Les saltem a foc suau fins que comencin a agafar color. Afegim la dent d'all picada, el bitxo sencer i les virutes de pernil i ho saltem tot un parell de minuts més.
Aboquem dins de la cassola el tomàquet triturat i deixem que redueixi fins que agafi una textura semblant a la confitura. Afegim a continuació l'arròs, remenem i deixem coure tot junt un parell de minuts abans d'abocar-hi 1/2 litre de brou calent. Salpebrem i deixem coure l'arròs 18 minuts a foc suau, remenant el mínim, just per que no s'enganxi l'arròs al fons de la cassola. Si veieu que l'arròs ha absorbit tot el brou però al tastar-lo encara està dur, poder afegir una mica més de brou calent.
Retirem la cassola del foc i deixem que l'arròs reposi un parell de minuts abans de servir-lo a taula.
Una altra opció és deixar l'arròs coent-se a la cassola 15 minuts i els últims 5 que s'acabi de fer al forn a 220º.
Recepta original de la revista Cuina.