Salmó amb ceba

El salmó és un peix que ha deixat d’estar reservat per moments especials i per les taules més exigents. Actualment disposem de salmó fresc o congelat en qualsevol època de l’any i a preus força més assequibles. Això ens permet gaudir-ne més sovint que no pas ho podíem fer fa uns quants anys. El seu consum és recomanable per ser un aliment ric en proteïnes, amb un alt contingut en àcids grassos omega-3 i amb un relatiu baix contingut de greixos.


Menjar un bon llom de salmó, tombat i girat a la planxa és, doncs, un plat força saludable. La ceba, per la seva banda, és molt utilitzada en la nostra cuina i té un important contingut de minerals i vitamines. Una ceba ben caramel·litzada és també una menja deliciosa. 

La preparació d’aquest  plat és ben senzilla i de pocs ingredients. Tot i això, la cocció de la ceba és llarga si en volen trobar el seu punt més saborós. Una bona idea és caramel·litzar-ne grans quantitats d’un sol cop i mantenir-la congelada a racions. Així el proper cop que tinguem poc temps i vulguem preparar algun plat, només haurem de descongelar-ne les racions que ens facin falta.

Ingredients per a dues persones
  • 2 talls de llom de salmó d’uns 125 grams cadascun.
  • 1 ceba grossa.
  • ½ gotet de vi blanc.
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Tallem la ceba a juliana i la posem a coure en una paella amb un bon raig d’oli d’oliva. Els primers minuts ho fem a foc fort, i així que sembli que comença a transparentar, abaixem el foc al mínim i la coem fins que agafi un color fosc, tirant a caramel. Caldrà remenar sovint per evitar que es cremi. De tant en tant, la podem mullar amb unes gotes d’aigua. Aquesta és la part més llarga de la preparació i pot trigar entre 30 i 40 minuts ben bons.

Quan la ceba estigui a punt la reservem. En la mateixa paella posem els talls de salmó amb compte que no es trenquin i els marquem pels dos costats. Només el marcarem, no el courem gaire, perquè sinó ens quedarà el salmó massa eixut quan acabem el plat.

Afegim la ceba al voltant del salmó i el vi blanc. Amb el foc suau continuem la cocció, deixant que el vi redueixi. Apaguem el foc i deixem que reposi un parell de minuts abans de servir el plat a taula.